Реклама / Ads
23| 4699 |05.06.2014 НОВИНИ

Чобанов призна: Спрените европари ще се отразят на бюджета

.
Финансовият министър Петър Чобанов Източник: Булфото
Няма да оставим държавата финансово нестабилна. Дори и при предсрочни избори до края на годината бюджетната процедура няма да бъде спряна. Експертите, които работят по изработването на бюджетите, са едни и същи независимо от политическото ръководство на министерството.
 

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов след заседание на бюджетната комисия, предаде Дарик. Чобанов посочи позитивните оценки на Европейската централна банка и на Европейската комисия за финансовото състояние на страната ни.

"Лютви Местан ясно се изрази и се надявам ясно да сте го разбрали. В неговите думи нямаше как правителството да подава оставка. Предсрочните избори, както ви се обясни, по конституционен механизъм ще се случат, когато се разберат двете партии, които подкрепят кабинета, или ако не се разберат. Оттук нататък бюджетната процедура и в момента си е в ход.

От началото на годината преминаваме през етапите на бюджетната процедура. Каквото и да се случва и колкото и да е дълъг хоризонтът на това правителство, то продължава да действа по нея. При хипотезата за предсрочни избори преди края на годината, при конституирането на следващото Народно събрание и следващ кабинет, той има право да си приеме и да приложи бюджетна политика каквато той реши. Категорично ще има подготовка в това отношение.

Тук е много важно да се подчертае, че експертният екип на Министерството на финансите, който е правил редица бюджети, и в момента си е налице в МФ, в него не са правени промени. Той продължава да работи с пълни сили, независимо от политическото ръководство, както винаги го е правил. Разполага с необходимия експертен потенциал и ще се справи с тази ситуация", добави Чобанов.

Не политиците са най-важни в случая - те задават хода на политиката, разбира се, но е важно експертният потенциал, който е налице и ще бъде овладяема ситуацията и от тази гледна точка", добави финансовият министър.

В същото време Чобанов призна, че спрените пари по оперативните програми се отразяват на състоянието на хазната.

Бюджетната комисия прие споразумението с банките, които ще работят по емисията облигации на външните пазари. Още с бюджета за тази година бе решено страната ни да изтегли дълг от международните пазари. Емисията ще е за 1,5 млрд. евро и ще бъде използвана за рефинансиране на стар дълг и за покриване на бюджетния дефицит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5351 |04.06.2014 Министър Чобанов: Да не истеризираме, не вървим към фалит . 23| 4786 |03.06.2014 Кадиев пита Чобанов за мерки; бюджетът изоставал . 68| 7597 |03.06.2014 Цветя и рози от Чобанов и още: Правилно! Нов заем ще бъде взет . 38| 8273 |03.06.2014 Чобанов: Фалит? Не!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads