Реклама / Ads
8| 4597 |27.01.2009 НОВИНИ

Б. Данев: Икономиката ни ще потъне през май

.
Кризите у нас са резултат от дефицита на управление при всички български правителства до днес, обобщи председателят на БСК, според когото досега икономиката е работила по инерция, а тепърва предстоят срив и безработица.
 

 

Първите индикатори за потъване на българската икономика ще се появят през май тази година, обяви по БНТ председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той обясни, че досега икономиката ни е работила по инерция, независимо от факта, че са налице ясни показатели, че оборотът в България е започнал трайно спада.

Данев направи прогноза за спад на инвестициите у нас, за ценови сривания на пазарите и за спадане на оборотите с 30%. Всички тези фактори ще намерят израз в намаляването на растежа на брутния вътрешен продукт.

Председателят на Стопанската камара прогнозира още и повишаване на процента на безработица. Б. Данев акцентира върху факта, кризите у нас са резултат от дефицита на управление при всички български правителства до днес.  

Frognews.bg напомня, че ЕК вече е ревизирала прогнозата си за българската икономика. Първоначално еврокомисарите са предвиждали 4,6 на сто икономически растеж, но прогнозата претърпя корекция и сега е за ръст 1,8 на сто. Прогнозите на европейските институции се променяли в негативна посока на всеки два месеца. През последните месеци има сериозен спад на отпускането на кредити за икономиката, а икономисти очакват към края на януари кредитирането да е няколко пъти по-малко, което ще доведе фирмите с проекти до невъзможност да ги реализират.

Песимистична е впрочем прогнозата за развитието на икономиката на страните от цялата еврозона. Според очакванията на ЕК икономиката на еврозоната щяла да се свие с 1.9% през 2009 г., но догодина се очаквал ръст, макар и само с 0.4%. ЕК прогнозира и нарастване на безработицата в еврозоната - през 2010 г. тя ще надмине 10%. ЕК очаква годишната инфлация в 16-те страни, които използват еврото, да бъде едва 1% през 2009 г. и 1.8% догодина. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5012 |27.01.2009 НДСВ заплаши с излизане от коалицията . 21| 5264 |26.01.2009 Искат ефективни присъди за убийците на Мартин Борилски . 0| 4735 |26.01.2009 Официално обявиха рецесия на Острова . 9| 4953 |26.01.2009 Тройно се оскъпявала цената на природния газ за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads