Реклама / Ads
5| 5873 |08.06.2008 НОВИНИ

Държавата безсилна срещу купуването на гласове в Сандански

.
Бизнесменът Никола Малчев, собственик на фирма “Оранжерии”, е осъден на 6 месеца пробация и глоба от 2500 лв., заради купуване на гласове в полза на коалицията „Бъдеще за община Сандански“.
 

Малчев бе разкрит след получени сигнали за лица, които агитират неправомерно в изборния ден за определена политическа кандидатура. Петима нарушители на закона бяха задържани по случая, но четирима са освабодени, тъй като се оказало, че са служители на Малчев и са били принудени да купуват гласове.

На 4 юни бизнисменът Малчев предложил на Илия Асенов пари, за да го склони да упражни избирателното си право в полза на коалиция "Бъдеще за община Сандански". Той обещал имотни облаги и за всеки родственик на Велев, който се съгласи да гласува за същата коалиция, стана ясно от обвинителния акт на прокуратурата.
В деня за размисъл бизнесменът е организирал предлагането на имотни облаги и на още 10 лица, всичките негови работници, при условие, че гласуват в полза на коалицията „Бъдеще за община Сандански". Малчев възложил на двама свои служители да изготвят списъци на избиратели, склонни да гласуват за коалицията и ги инструктирал да проведат индивидуални разговори с всеки набелязан, че ще получи сумата от 30 и 50 лева. Като част от организацията по купуването на гласове е било и извършването на проверки по време на изборите от „вербовчиците" дали лицата, които са поели ангажимент да гласуват за съответната коалиция, са подали своя вот.

„Бъдеще за община Сандански" спечели най-много места - осем, в общинския съвет на проведените частични местни избори в събота. Никола Малчев пък се е признал за виновен в престъплението „купуване на гласове" и се е съгласил да подпише споразумение с прокуратурата, съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград. Затова затворът му се е разминал. Районният съд в Сандански е одобрил споразумението и така присъдата пробация плюс глоба влиза в сила.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5218 |06.06.2008 НДСВ: Клеветите срещу Симеон целят връщането на двуполюсния модел . 9| 5670 |31.05.2008 Станишев ще спира купуването на гласове в Сандански . 2| 5103 |28.05.2008 Държавата да застане срещу световната петролна криза . 6| 4861 |26.05.2008 Франко Фратини: Няма да има предпазна клауза срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads