Реклама / Ads
13| 6299 |29.09.2023 НОВИНИ

Дават до 150 хил. лв. на миньор при напускане. Затваряме въглищните централи до 2038 г.

.
„В документите, които изпащаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след края на извънредното правителствено заседание, на което бяха одобрени териториалните планове за справедлив преход. „Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи“, подчерта той.
 

Въпросните териториалните планове за справедлив преход определят средствата, които ще бъдат отпуснати за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика.

 

Плановете показват за какво ще бъдат отделени парите, така че най-силно засегнатите региони да се справят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове.

 

Миньори и енергетици днес излязоха на протест, като блокираха редица пътища из цялата страна.

 

„Искам да призова всички протестиращи да се вслушат в това, което ще кажа сега – това, което правим, е най-доброто възможно и за тях, и за държавата“, обърна се към протестиращите Денков. По думите му голяма част от исканията на протестиращите се основават на „невярна или изопачена информация“.

 

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия, е утре, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове – 3,5 млрд. лева, ако изпуснем този срок“, категоричен бе той.

 

„Изключително важно е да се създадат механизми, чрез които хората, които имат необходимата квалификация, да намерят реализация в същите региони. Затова създаваме предприятие за превръщане на териториите на мините в зони, в които да се осъществява икономическа дейност - т.н. индустриални зони”, съобщи Денков.

 

И по-рано днес премиерът посочи, че плановете трябва да бъдат одобрени днес, а утре – да бъдат изпратени към Европейката комисия, в противен случай рискуваме да загубим милиарди финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Въпреки това, депутати от БСП, ИТН и „Възраждане“ опитаха да блокират одобрението, като настояха Комисията по енергетика на Народното събрание да бъде свикана за извънредно заседание днес, а срокът за одобрение да бъде до края на октомври. Предложението им обаче не бе подкрепено от народните представители в комисия.

 

Министърът на финансите Асен Василев допълни, че Планът за справедлив преход ще бъде изпратен утре към ЕК.

 

„Ако миньорите искат да напуснат работа, то ще има социални пакети. Те ще получат 36 заплати. Това означава, че един такъв пакет би бил между 140 000 - 150 000 на човек, на работник”, съобщи Василев.

 

Той подчерта, че мините и ТЕЦ-овете ще спрат да работят по икономически причини, защото себестойността на енергията, която произвеждат, ще бъде твърде висока и няма да може да се продава така че да има печалба.

 

„Искаме да направим прехода така, че хората да запазят доходите си, да се привлекат достатъчно инвеститори в региона”, уточни финансовият министър.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4233 |29.09.2023 НАТО изпраща допълнителни сили в Косово . 6| 4287 |29.09.2023 Радев подозира, че властта се грижи за печалбите на приближени фирми . 7| 6623 |29.09.2023 Иля Яшин от затвора: Всички ние сме виновни за наполеоновите амбиции на Путин . 5| 4419 |29.09.2023 БСП, ИТН и „Възраждане“ се провалиха да блокират решенията за ТЕЦ-овете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads