Реклама / Ads
4| 4698 |05.03.2019 НОВИНИ

Д-р Дечев: Печалбата на частни болници често отива в чужбина, вместо с нея да подобряват условията си

.
Д-р Дечо Дечев
С новата наредба се създава механизъм, с който се определя финансова стабилност на Касата. Никой в България не пита къде отива печалбата на частните болници. Голяма част от парите отиват дори в чужбина, защото собствениците не са български граждани. Болниците не са за да се трупат огромни печалби, а за да решават медицински проблеми на хората.
 

Това заяви шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

Той започна с обяснението, че Националната каса има лимитиран бюджет, който се формира от обема постъпления, който всеки един от нас внася. Министерството на финансите го определя и парламента го приема. В него има пера, които  също имат ограничени стойности. Задачата на екипа на Касата е да предложи такава политика и действия, че да се спазят тези параметри.

 

Запитан защо има много случаи, в които се отказва скъпо лечение, д-р Дечев обясни, че пакетът, който се определя от министерството включва права и задължения, срещу това стои лимитирана сума. Хората претендират с право, че трябва да могат да получават повече средства за определени лечения. Срещу даденото им право стои задължението всички да внасят 8%. Ако искаме да се реализират по друг начин правата трябва да се повиши тази вноска, обясни Дечев.

 

По думите му за първи път с новата наредба се създава механизъм, с който се определя финансова стабилност на Касата. Няма да има ограничение в достъпа до нови лекарства и ще се намали бюрократичната тежест за пациентите не само до новите, но и на старите лекарства. Д-р Дечев заяви, че ще се улеснят нещата, но хората трябва да знаят, че трябва механизъм с издаването на протоколи, защото те са  важни за да се следи реалното състояние на пациента и дали медикаментите са правилни и подходящи. Според него с промените ще се премахне забавянето на достъпа да лекарства. "Благодарение на екипа, който работи в Касата за първи път сме на крачка до един по-правилен път – без да има преразход пациентите да не се ощетяват, а да получат улеснения.", каза той.

 

Д-р Дечев разясни и  излезлите обвинения към него, че е казал, че частните болници не бива  да работят с държавен ресурс. По думите му това са изопачени негови твърдения. "Казах, че водещия мотив в един инвеститор да инвестира в болница е да получи печалба, което е нормално" обясни Дечев. Според него работещите в такива болници са акционери  и дори собственици на тези болници. "Това което казах е че не бива ресурс да отива за друго освен за болницата", поясни той и допълни, че има два вида болници в света, като разделението е според начина по който се разпределя печалбата им.

 

В така наречените нон-профт  (без печалба) болниците не се разпределя дивидент, а парите отиват само и единствено в болницата. Това означава, че не може някой да вземе пари от болницата и да ги пренасочи към друго място. Това трябва да стане в България. Тогава тези, които искат да печелят от тази дейност ще имат по-малко интерес, защото ще са задължени да влагат цялата си печалба в болницата  - в повишаване на заплати и подобряване на условията в тях.  При частните болници не е така. Никой в България не пита къде отива печалбата на частните болници. Голяма част от парите отиват дори в чужбина, защото собствениците не са български граждани. Болниците не са за да се трупат огромни печалби, а за да решават медицински проблеми на хората.

 

Всички болници работят по едни и същи правила с Касата. Публичен факт е, че частните болници предпочитат да работят с по-скъпи дейности. Ако частните болници преценят, че пациент ще генерира повече разходи веднага се пренасочва към държавна болница. Политиката за разрешения на болниците е задължение на Министерството на здравеопазването, не на Касата. Министерството определя какви дейности да има една болница, поясни още д-р Дечев.

 

16 милиона Касата плаща за рецепти. "Ние искаме тези пари да останат в бюджета за лекарства. Тази такса сега отива в аптеките", коментира още д-р Дечев бюджета на Здравната каса. Когато едно лекарство струва няколко хиляди лева – това се плаща на 100% от Касата,  а пациентът не плаща нищо освен тези 2 лева. Сега на практика тези 16 милиона лева, което предложение не беше прието от министерството, остават да се плащат от Касата.

 

С около 20% е намален дългът на Касата към чужди фондове,  направени са погасителни програми и плащанията вървят. Няма нито един лишен пациент от лечение заради задължения на Касата, каза в края на разговора д-р Дечев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8396 |14.02.2019 Асен Агов: Службите са съучастници в източването на милиони от Венецуела . 1| 4517 |07.02.2019 Участник в касапницата на АМ ”Струма”: Чуваха се само удари и писъци . 23| 6422 |02.02.2019 Д-р Дечев: Обществото дава милиарди за лотарийни билети, но не иска да дава за здраве . 3| 5291 |15.01.2019 Д. Божилов за Фрог: Прокуратурата се е активизирала в услуга на частни интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads