Реклама / Ads
3| 6467 |17.07.2014 НОВИНИ

Д-р Дечев пред Фрог: НЗОК служи на частните болници

.
Отпускането на допълнителни 225 млн. на НЗОК няма да стигнат, ако се управляват от настоящото ръководство на надзорния му съвет. С действията си то доказа, че не може да управлява средствата, коментира пред Фрог нюз директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Действията, които предприе това ръководство в последните седмици, са повече от парадоксални, защото вместо да водят към финансова дисциплина, водят до увеличаване на разходите за плащанията към болниците и към някои други пера от бюджета – лекарства, медицински изделия, посочи още медикът.
 

 

Трябва да се предприемат мерки в тези пера, в които в момента има преразход – болнична помощ, лекарства за извънболнично лечение, лекарства за онкоболни и медицински изделия. Трябва да се предприемат мерки за контрол от Касата към изпълнителите на болничната помощ. Когато става въпрос за препарати, лекарства, също да има контрол по цялата тази верига – от лекаря, който изписва медикаментите, до аптеката, която отпуска лекарства, категоричен е д-р Дечев.

 

Парадоксално е, че договарянето, което се проведе тази година за медицински изделия, цените, които Касата договори, са значително по-високи от цените на същите медицински изделия, които до момента болниците си договаряха. Вместо цените да се понижат, те на практика станаха по-високи, подчертава медикът.

 

На въпрос дали Здравната каса обслужва лични интереси, д-р Дечев отговори: Дали става дума за личен интерес, или за интерес на този който е поставил лицето в Здравната каса, не мога да конкретизирам. Но от всичките действия прозира такъв интерес. Ще дам пример в посока болнични разходи: Сумите, които НЗОК пуска на всяка една болница месечно, са на база на същия период на предната година, в който да речем е имала моята болница. За месец юни тази година се вземаше за база месец юни 2013 година. Ако миналата година съм харчил 1 млн. лева, беше логично да се дадат 1 млн. НЗОК обаче преди около месец промени този принцип на работа и вместо същият период за миналата година започна да взема разходите на болницата за периода януари – май тази година. Разходът на месец миналата година е бил около 120 млн. лева за всички болници, които имат договор с касата. Ако се вземе за база миналата година, Касата би трябвало да плаща около 120 млн. на месец за всички болници, а те взеха за база януари – май когато средният й разход е 140 млн. лева на месец. Личният интерес няма как да не прозира на тази база.

 

Миналата година силните играчи - частните болници, които могат да формират и да проведат политика, имаха от порядъка около 15%  от разходите на Касата, а сега са около 22%. Прозира желанието на ръководството на Касата да проведе действия в посока на определени частни болници, които имат значим ръст през този период като оборот и вместо да се предприемат точно обратните действия към понижаване на разходите, се предприеха действия към повишаване.

 

На заседанието на 23 юни на Касата, когато всички се борихме за понижаване на разходите й, тя приема и сключва договор с нова частна структура по хемодиализа в Пазарджик, т.е. на фона на това да се борим за по-малко разходи, тя приема нов договорен партньор, за който трябва да се предвидят нови разходи. И това при положение, че до момента всички болни на хемодиализа са били подсигурени. Тези болни са фиксиран брой, при който няма движение, те не се появяват и изчезват ден за ден. Били са покрити изцяло на 100% от съществуващата структура. Когато се появи нова структура, този брой трябва да се подели между двете, или пък новата да вземе повече от другия, т. е. с това действие пряко се показва, че то е насочено против държавната болница в Пазарджик, отнемайки дейност от нея и прехвърляки я в частна структура.

 

Тези 20% се насочват към определени болници, чиято единствена цел е, да печелят пари. Частните болници прокарват предложения, които водят до повишаване на приходите им.

 

На въпрос дали здравният министър Таня Андреева си затваря очите за действията на Касата, директорът бе категоричен: Точно обратното. Целта на някои хора в НЗОК е да прехвърлят всички причини за това състояние към нея. Прави се опит да се прехвърлят всички неудачи в системата върху здравното министерство. Андреева няма как да контролира Касата, защото нейният надзорен съвет е от 9 човека – на синдикати, на работодатели, пациентска организация и 1 представител на здравното министерство, подчерта медикът.         

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5658 |17.07.2014 Борисов пред Фрог за цирка в парламента: И ние сме зрители като вас . 4| 5092 |16.07.2014 БСК: Политиците не предложиха нито едно смислено решение за КТБ . 10| 5331 |16.07.2014 Р. Гечев пред Фрог: Правителството е променило бюджета без да знаем . 1| 6189 |16.07.2014 Адв. Янков пред Фрог: Записите от камерите на КТБ не сме виждали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads