Реклама / Ads
47| 10512 |01.11.2010 НОВИНИ

Декан в Алма Матер с имоти за над 1 млн. лв.

.
С имоти за над милион лева се е сдобил скандалният декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” - проф. Тенчо Колев Дундов, показва проверка на „Монитор” в Службата по вписванията.
 

Данните сочат, че за последните няколко години, докато останалите преподаватели в Алма матер се тревожат за заплатите си, Колев и двамата му синове са станали горди собственици на 2 апартамента, два парцела, къща палат в благоевградско село и цял автопарк.

Подобряването на благосъстоянието на семейството на декана е започнало по времето на предното правителство – когато професорът беше под крилото на експремиера Сергей Станишев и в продължение на три години и половина го консултираше по правни въпроси. Преди няколко месеца просветният министър Сергей Игнатов поиска оставката на декана заради надписани часове и източване на учебното заведение.

От фамилията първи крак в придобиването на имоти повлича самият проф. Колев, показа проверката на „Монитор”. Към апартамента, който вече притежава на ул. „Голо бърдо” в тузарския софийски квартал „Лозенец”, той прибавя и два парцела. Единият е 660 кв.м в село Енина, Казанлъшко. Другият - 1000 кв.м, се намира се в село Логодаж, Благоевградско, и върху него вече е израснал палат, засенчващ дори голяма част от къщите, заснети при акцията на НАП.
За да не се тъпче „на тясно” семейството, синовете на декана - 24-годишният Васил и 28-годишният Николай, също се сдобиват със суперлуксозни апартаменти с охрана и камери. Те са в столичния квартал Княжево, където цените вървят по 1280 евро квадратния метър.

Жилището на по-големия – Николай, е 80 кв.м. и става негова собственост през декември 2008 г. Само пет месеца по-късно самостоятелен става и по-малкият - Васил. За да няма сръдни, площта и на неговия апартамент е като на батко му – 79,920 квадратни метра.

Отделно семейството разполага с 4 автомобила, два от които доста луксозни, демонстрира висок жизнен стандарт с екскурзии в чужбина на екзотични дестинации и бохемски стил по дискотеки и клубове. Деканът Колев пръска средства за скъпи ловни принадлежности и се перчи с тях в ловната дружинка, в която е заедно с бившия ректор Биолчев.

Името на големия син на декана на Юридическия факултет в Алма матер - Николай Тенчев Дундов, фигурира на последно място в протокол за държавен изпит по право на ЕС, проведен на 30 септември 2010 г. Интересно е, че останалите студенти, изпитвани на тази дата, не са разбрали, че той е присъствал. Въпреки това обаче се води, че е издържал изпита, при това с отлична оценка. Председател на изпитната комисия за държавния изпит по право на ЕС е доц. д-р Атанас Семов от РЗС. Семов бе сред първите заедно с лидера на партията Яне Янев, които отидоха на крака в къщата на Алексей Петров още в първия ден, след като тарторът на Октопода бе пуснат в домашен арест.

Но докато в този случай трима души полагат подписите си в уверение на това, че протоколът от изпита е истински, то още по-любопитен е индивидуалният протокол, с който е изпитана по обща теория на правото студентката Белла Веселинова Стоименова. От него става ясно, че тя е издържала изпит пред декана Колев в рамките на сесия 2009/2010. Дата няма. В графата, на която тя трябва задължително да фигурира, професорът небрежно е написал отлична оценка.

Елементарните сметки сочат, че само имотните придобивки на синовете възлизат на няколкостотин хиляди лева. Сума, която не съответства на доходите, декларирани от семейството за периода на придобивката им. Официалните доходи на декана в СУ са под 2000 лева на месец. Символично е и заплащането, което проф. Колев получава от преподавателска дейност в Благоевград и Велико Търново. Там е на половин щат и няма ръководна длъжност. Справка в ДАКСИ показва, че името му фигурира в „Адвиза ИНК” ООД, която е с предмет на дейност консултации по управлението на стопанска дейност и в „Хардик финанс БГ” АД – с дейност хотели.

Таван на заплатата има и съпругата му Мария Дундова, която от 2007 г. е член на Висшия съдебен съвет, излъчена по изрично настояване на лидера на БСП Сергей Станишев. Тя обаче е собственичка на поземлен имот до Банско с площ 325 квадратни метра и апартамент пак там. Длъжна е да обявява пред Сметната палата всичките си нови имуществени постъпления. Но го прави за един период от време, след което в нейните данъчни декларации не се отразяват части от осъществените сделки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6173 |29.10.2010 РЗС извади имотите на шефа на СОС . 32| 9516 |28.10.2010 Синдикалист на МВР - привилегирован студент в Алма Матер . 2| 6940 |28.10.2010 Продават на търг имотите на Митьо Очите . 4| 4714 |27.10.2010 РЗС вади имоти на общинар за над 10 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads