Реклама / Ads
14| 2973 |09.04.2024 НОВИНИ

Демонтажът на паметника на Съветската армия може да продължи, ВАС прекрати делото на Мая Манолова

.
Бронзовите фигури са нарязани законно Източник: стопкадър/видео bTV
Бронзовите фигури от паметника на съветската армия в София са демонтирани и нарязани законно. Върховният административен съд обезсили разпореждането на Административен съд София-град, с което е наредено да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на Област-София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на ПСА. 
 

ВАС оставя без разглеждане искането на „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински съветник в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури.

 

Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружение „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

 

ВАС обявява, че производството по адм. дело № 11891/2023 г. по описа на Административен съд София-град трябва да бъде прекратено.

 

"За да е налице правен интерес е необходимо този интерес да е пряк, личен и непосредствен. Прекият интерес предполага със самата отмяна на оспорения акт, в случая с прекратяването на действията да се предотврати настъпването на щета в правната сфера на засегнатия. Интересът трябва да е личен, което предпоставя, че физическите и юридически лица имат право на жалба само в защита на свои субективни права, свободи и законни интереси. Правният интерес трябва да е непосредствен, т.е. съответния акт или действие да засяга правната сфера на подалия искането, като отнема, изменя или ограничава права или противозаконно създава задължения за искателя или създава права на трето лице, които го увреждат", се казва в решението.

 

Демонтажът започна в средата на декември.

 

Няколко дни след началото обаче Административният съд спря демонтирането паметника заради искане на Сдружение "Изправи се.БГ", с лидер Мая Манолова. Тогава съдът се мотивива, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрация на паметника и т.н.

 

Сега обаче това решение е "обезсилено" с нова разпоредба, издадена от ВАС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2682 |09.04.2024 Ватикана заклейми сурогатното майчинство . 8| 2531 |09.04.2024 След разпореждане от ВКС, Даниела Талева поема преписката по сигнала на Денков . 16| 6997 |09.04.2024 Денков пред Financial Times: Корупцията проправя път на руската намеса . 0| 2306 |09.04.2024 Microsoft налива близо 3 млрд. долара в центрове за данни в Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads