Реклама / Ads
16| 6538 |26.10.2020 НОВИНИ

Ден 110: Протестиращи софиянци пак са на площад ”Независимост” /видео/

.
Източник: БГНЕС
110-и ден на антиправителствени протести. И тази вечер на площад ”Независимост” граждани се събират, за да призоват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и за предсрочни парламентарни избори. Движението по бул. “Цар Освободител“ и БНБ е затворено. На площада пред президентството се чуваха свирки и вувузели, а протестиращите призоваваха за оставки със скандирания ”Борисов вън”, ”Мафията вън” и ”Оставка”.
 


.

Тази вечер протестът е подкрепен от възрастни хора. Те издигнаха транспарант с надпис – “Стига пенсионерска мизерия“ и изразиха възмущение от отпуснатите им 50 лв. бонус, които не им помагат да се справят с чувството на обреченост.


.

"Един истински творец, който настоява за моралното си право да дава красота на света, независимо дали е скулптор, поет, режисьор, би трябвало да има усещане кое е това, което омърсява една институция или сграда. Бих казал, че би трябвало Вежди Рашидов да разсъждава по-малко за парите си в КТБ и да се замисли поне за миг дали сградите, за които говори не са омърсени от вътре, от неговите съпартийци, съуправляващи", каза Арман Бабикян от "Отровното трио".

 

Ако беше министър, Рашидов би глобил протестиращите

 

Повод за думите на Бабикян бе интервюто на бившия министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура, в което той каза, че хвърлящите яйца протестиращи трябва да бъдат глобявани.

 

Това е крачката между всички искат и всички правят. Ние се опитахме да направим тази първа малка крачка. Не я претоварвам с някакви очаквания. Но между всички искат и всички правят трябва да има действия. Ние започнахме такива действия и се надявам много хора, защото това е на доброволен принцип, да се включат и да помагат в това. Никой няма свободни 12-15 хиляди души под мишница, за да може да ги пръсне из секциите. Нито един от нас няма средствата, за да плати на такива наблюдатели, каза Бабикян за днешната среща с формациите на Мая Манолова и Слави Трифонов.


.

“212 лева пенсия, синът ми ме храни вече години от чужбина“.

 

“Нищо не решават тези 50 лева. Трябваше да се направи реформа и трябваше Борисов да я направи, след като управлява най-дълго“, казаха участници в демонстрацията.


.

 

В началото на поредния протест срещу правителството в София тази вечер, от "Отровното трио" разкриха нещо, което протестиращите очакваха да се случи.

Представители на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и на Гражданска платформа „Изправи се.БГ" се присъствали на първата работна среща на основните извънпарламентарни политически сили, които според социологическите агенции имат шансове за участие в следващото Народно събрание.


.

 

Това съобщиха от Отровното трио - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, по чиято инициатива се провежда срещата. На нея бяха поканени и представители на Демократична България.

 

На срещата се стигна до общата констатация, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина. Затова обединение на ресурсите е реална необходимост, уточняват от Отровното трио.

 

В хода на срещата е постигнато съгласие за създаване на обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес; бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция; съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра и създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

 

Общо бе становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори изисква организирана гражданска съпротива. Предстои следваща работна среща, на която да се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори, информират още от Отровното трио.

 

Недоволството си днес изразиха и майките от "Системата ни убива", които се събраха пред социалното министерство и замеряха сградата с яйца. Поводът за протеста са предлагани промени в Закона за личната помощ.


.

"Намялава часовете, унищожава закона. Сачева изкара хората като "ползватели". Какво ще ползваме? Услугите на Сачева? Предизвикваме министър Сачева и зам.министър Стоименова да излязат пред медиите и пред нас, майките, които сме се борили за всяка една дума и запетая в Закона за личната помощ и да повторят лъжите и манипулациите, които обявиха преди три дни. Откакто министър Сачева е на този пост освен да лъже друго не прави", заяви Вера Иванова във видео във Facebook.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5161 |25.10.2020 Ден 109! Протестиращите ще събират тикви за "Хелоуин", за да "сготвят" Бойко . 14| 6456 |24.10.2020 Ден 108! Протестиращите: Властта си купува коли с наши пари, а ние събираме капачки за кувьози . 10| 4783 |24.10.2020 Протестиращи срещу маските се събраха пред Народния театър . 5| 5371 |24.10.2020 Протестиращи огласиха Благоевград със скандирания ”Оставка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads