Реклама / Ads
87| 15302 |10.09.2020 НОВИНИ

На живо - Ден 64: Пълна полицейска мобилизация. ”Велико народно въстание 2” /снимки и видео/

.
Само седмица след най-мащабния антиправителствен протест от началото на общественото недоволство, граждани отново излизат на площада на 10 септември, за да поискат оставката на кабинета, начело с премиера Бойко Борисов и оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев. Антиправителствената демонстрация е под надслов „Второ велико народно въстание2“.
 

Очакването отново е хиляди граждани да изпълнят пространството в и около т. нар. триъгълник на властта, заключен между сградите на Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом, където се помещава българският Парламент. Три протеста са обявени за днес - на майките от "Системата ни убива", на Демократична България и на Отровното трио. Хиляди хора пристигнаха рано сутринта на площада от почти всички градове на страната. Коли и микробуси прииждаха през целия ден.

 

 

12:00

СДВР даде брифинг на който обяви, че до момента шест лица са задържани, два са обявени за издирване, три са носели забранени предмети.  Униформените са напраливи щателна проверка на градската градина и всички уязвими места в района. Открити са камъни на купчини, стъклени шишета и 10-литрова туба с цветна течност, която е била старателно скрита. Намерени са още метални пръчки и дървени пръти.

 

11:45

От трибуната в "Триъгълникът на властта" бе обявено, че много хора съобщават, че не са допускани до протеста на контролните пунктове от полицията с предтекст "заповед от горе". Организаторите призоваха хората да снимат и да съобщават за всичку което ги възпира по пътя им към протеста, включително и пътуващите към София от други градове.

 

 


.


.


.

 

11 часа: Хиляди скандират "Оставка" пред МС с осветеното българско знаме


.


.

Българи от Австралия и Нова Зеландия записаха специално за днешния протест клив в който заедно викат ”Оставка”.

 

 

 

9:10

Полицията продължава да претърсва градинките в сърцето на столицата. До момента са открити множество камъни, няколко ножа. Униформените откриха чанта пълна с бутилки пълни с течност. Предположението им е, че те са пълни със запалителна смес. Очаква се малко по-късно днес от полицията да дадат брифинг и подробности за намерените опасни предмети.


.


.

 

11 часа: Петдесет метровото знаме на Съединението дойде от Пловдив. Ще бъде осветено от архимандрит Дионисий

 

 

9:00

Гражданите се събират с лозунги в ръце. Ситуацията е спокойна и мирна.


.

.

.

.


.

.

8:30

Мощни викове “Оставка” огласят площад “Независимост” в началото на второ “Велико Народно въстание”. 30 минути след 8 часа протестиращите граждани набират значителна численост. Полицейското присъствие е многобройно.

Протестиращите са подготвили вода и импровизиран медицински пункт.


.

.
Снимки: БГНЕС

 

8:00

Вече е затворен бул. "Цар Освободител". Полицията стриктно проверява избани от тях граждани.


.

.



7:30

Триъгълникът на властта постепенно започва да се изпълва с хора.

С проверка на палатковия лагер на "Системата ни убива" започна утрото на площад "Независимост". На майките беше предоставен протокол, че не са намерени забранени вещи.

В момента полицаи претърсват всички храсти и зелени площи в района на Триъгълника на властта. Според информациите е намерена метална тръба в един храст, бутилки, спрейове, отвертка.


.


.

 

 

6:30

Засилени мерки за сигурност обяви полицията за днешния 64-ти ден на протест в центъра на София.  В 6.30 часаплощад „Независимост“ е пълен с полицаи. Те са наредени през метър пред сградата на Народното събрание, бившия Партиен дом. Входът за депутати е добре уплътнен от жандармерия.


.
Снимка: БГНЕС

 

.От СДВР заявиха, че ще има повече пропускателни пунктове и че ще прави проверки на съмнителни лица и по-обемисти багажи.

 

От полицията съобщиха, че два протеста в района на ларгото са обявени по законовия ред, както и един нерегламентиран, организиран в социалните мрежи.

И организатори, и полиция приканват демонстрантите да не се поддават на провокации.


Протестиращите изградиха импровизиран медицински пунк с вода и възможност за оказване на помощ на пострадали при евентуална ескалация на напрежението.


.
.


.

Снимки: БГНЕС



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7478 |09.09.2020 Адвокат Хаджигенов с препоръки към протестиращите при обгазяване, полицейска атака и задържане . 17| 5557 |09.09.2020 БСП: От ДПС отново показаха пълната си подкрепа към управлението на ГЕРБ . 28| 7045 |07.09.2020 На живо - Ден 61: Започва третият месец на антиправителствени протести /снимки и видео/ . 31| 18406 |09.09.2020 Любомир Аламанов: Някакъв си, който ни загуби 10 години от живота, ме нарича ”мафия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads