Реклама / Ads
0| 4644 |22.07.2009 НОВИНИ

Депутатите гласуваха приоритетите в работата на НС

.
Депутатите приеха декларация за приоритетите в работата на НС. Народни представители, за които има данни, че са сътрудничили на Държавна сигурност не могат да заемат ръководни постове в парламента, стана ясно днес.
 

Документът е подкрепен от всички парламентарно представени партии, без ДПС и БСП.
Народните представители приеха единодушно оставката на кабинета Станишев, но една от основните точки в документа за ревизия на дейността на предишните управляващи, скара депутатите.

В декларацията се казва, че ревизията на управлението на тройната коалиция е небходима за възстановяване на доверието към държавата.

В подписаната от депутатите декларация се изразява готовност да се повиши жизненият стандарт в България и утвърждаване на мястото ни в Европейския съюз. Планирани са конституционни и законови реформи, чрез които депутатите ще се борят с корупцията и организираната престъпност. Сред приоритетите на новоизбрания парламент са изготвянето на антикризисна програма заради икономическата криза, подобряване на усвояването на еврофондовете, приемане на ново изборно законодателство и промени в закона за политическите партии. Сред основните цели са повишаването на доверието в парламента и подобряване на моралния облик на депутата.

Според Волен Сидров, документът е добър, защото за първи път се позовава на новата история на България и ценностите на Левски.


Червеният депутат Ангел Найденов определи изготвянето и внасянето на декларацията като фарс и пресрочи определеното време с речта си, заради което получи аплодисментите на депутатите от ГЕРБ като знак за финална точка. „Аплодисментите към Найденов бяха за всичко, което свършихте през тези 4 години", иронично заяви от трибуната Цветан Цветанов.

Лютви Местан от ДПС коментира, че декларациите на предишните два парламента са били постигнати с пълно съгласие, но сега „традициите не са това, което бяха".

Според Мартин Димитров трябва да се сформира анкетна комисия, която да разследва направени в последните месеци назначения и разходи на правителството.

Яне Янев призова БСП и ДПС да наведат глави, защото имало от какво да се срамуват и каза, че още днес ще бъде внесен проект за ревизия на всичко, направено от предишното правителство.

Едно от важните и приоритетни точки в работата на парламента, гласувана днес е за депутатите, за които има данни, че са сътрудничили на Държавна сигурност - те няма да могат да заемат ръководни постове в парламента.Сътрудници на ДС няма да могат да оглавяват комисии в Народното събрание, да са част от международните делегации и да членуват в комисиите за вътрешна сигурност и отбрана, както и за контрол на ДАНС и за контрол на европейските средства.

Временната комисия, иготвила новия правилник не беше подкрепила това предложение на Синята коалиция, но председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в залата, че от партията застават зад него. БСП и ДПС бяха против.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4916 |14.07.2009 Тържествено и тържествуващо депутатите от 41 НС започват работа . 2| 4913 |06.07.2009 Как гласуваха в чужбина? . 11| 5040 |22.06.2009 М. Кунева: Много харесвам работата, която върша . 2| 5453 |04.06.2009 Британци подредиха класация на евродепутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads