Реклама / Ads
1| 4683 |09.04.2015 НОВИНИ

Депутатите са „За” сливането на НАП и митниците

.
Евентуално обединение ще повлияе положително на работата на митниците. Това сливане, обаче се сабави. Думите на премиера са по-скоро да накарат работните групи, които работят по въпроса, да побързат. Това каза Менда Стоянова от ГЕРБ, цитирана от БНР.
 

 НАП, която е и наследник на данъчната администрация, преди това е една от малкото институции държавни, които наистина имат много хубави и строги вътрешни правила за работа, които осигуряват всъщност и ефективността на нейната работа, и възможност за търсене на отговорност на всеки един служител. Сега съм сигурна, че тези правила ще се разпространят и върху "Митници" и нейната дейност.

 

Съществени рискове видя в идеята на премиера за сливане на "Митници"-те и НАП Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според него подобна идея би разколебала данъчната администрация да събира приходите.

 

Има риск, ако сега започнем нейното преструктуриране, да има дълъг период на напасване и известен хаос, и да се компрометира до известна степен изпълнението на Бюджет 2015. Аз затова съм много внимателен с подобни идеи, не че не бих ги подкрепил в друга ситуация, но казвам, нека първо да стабилизираме държавните финанси и след това да мислим за подобни идеи. Аз по-скоро бих дал тримесечен или шестмесечен срок, не само митниците, но и данъчните да засилят вътрешния контрол. Аз директно ще ви кажа най-важния аргумент, че без подобна реорганизация, трудно могат да бъдат уволнени всички компрометирани служители, защото шефът на митниците ги уволнява, за да ги връща. Това е в момента ситуацията, която е много неприятна, но може би има други правни решения, преди да пристъпим към обединяване на двете структури.

 

Според Георги Търновалийски от БСП рисковете от подобна стъпка са големи, тъй като може да бъдат застрашени приходите в бюджета.

 

За мен минимално поне трябва да има едногодишен срок, в който да бъде подготвена тази сериозна промяна. Рационално, мога да кажа, че има в идеята, ако имаме анализ, който показва какви ще бъдат ползите от това сливане. Има опит в ЕС, има държави, в които имаме слети администрации, техният опит ни показва, че това е много ефективно.

 

Петър Чобанов припомни, че идеята е била обсъждана и по времето, когато е бил финансов министър.

 

Като цяло, според мен, става въпрос по-скоро за едно присъединяване на "Митници"-те под шапката на НАП. Знаете, че НАП имат подобен опит от времето, когато започнаха да събират тия осигуровки, така че, мисля, че ще се справят с този процес, но това, което виждам като проблем, ще е известна съпротива от страна на самата Агенция "Митници", от нейните служители. Процесът трябва да се прави внимателно и да се интегрира поетапно, първоначално с едно общо ръководство да се обърне внимание на големите данъкоплатци и акцизни платци, от там натнатък по линия на фискалния контрол и общи или сходни функции, които имат с "Митници"-те и по този начин постепенно да се върви към самото интегриране.

 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт каза, че идеята за сливането ще улесни изкореняването на корупцията. А самият процес може да започне след Великден.

 

Част от митничарите са под влиянието на корупционни практики, така че, дошло е времето, в което трябва да се реже до кокал, за да могат да се изчистят всички тези корумпирани служители. Това е, според мен, един елегантен начин, чрез сливане на двете агенции - НАП и "Митници", да могат да се освободят правителството от тези, на които нямат доверие и целта е ясна - целта е повишаване на събираемостта.

 

Сливането е наложително, за да е ефективен контролът на митническите служители, смята депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров.

 

Желанието да се направи тази структурна промяна, реформа, е да могат хора, които са хващани по седем, осем пъти с такива корупционни прояви и поведение, което е доказало, че носи вреди на бюджета, но не може да служи за осъдителна присъда, да може по някакъв начин да преструктурират ведомствата и да могат вече те да работят в полза на държавата, не на мафията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5083 |09.04.2015 Т. Попов за Фрог: Решение на проблема с ДДС-то е сливането на НАП и Митници . 5| 4177 |08.04.2015 Гласувано! Депутатите ще ваканцуват 10 дни . 10| 8422 |02.04.2015 Ангел Славчев пред Фрог: Банковото лоби държи депутатите на къса каишка . 2| 4934 |02.04.2015 Депутатите избират шеф на инспектората на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads