Реклама / Ads
1| 5074 |09.04.2015 НОВИНИ

Т. Попов за Фрог: Решение на проблема с ДДС-то е сливането на НАП и Митници

.
Тенчо Попов
Идеята за сливане на НАП с Митниците не е нова. Тя е заложена от края на 90-те години по препоръка на Световната банка. Част е от стратегията за създаване на единна приходна администрация, обясни пред Фрог нюз бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов.
 

 В момента Министерство на финансите разполага с две институции, като едната  събира митата и акцизите, а другата - данъчните постъпления.  Че двете приходни администрации трябва да бъдат слети е стратегически вярна посока, най-малкото заради това, че ще разполагат с единна информационна система. Това ще повиши събираемостта на всички задължения. Освен това фирмите ще бъдат улеснени – те няма да декларират в едната институция едно, а в другата – друго, посочва плюсовите на сливането на агенциите Попов.

 

Съществен проблем за НАП е борбата с източване на ДДС. Една от схемите се реализира чрез възможността фирмите да декларират износ, а това освобождава ДДС. Контролът по износа се осъществява обаче от митниците. От митницата зависи дали една стока ще бъде реално изнесена или това ще бъде само документирано, без износът да се е случил въобще. Задължение на данъчните служби е да събират ДДС. Връзката обаче между двете институции се къса, обяснява финансистът.

 

Митниците от своя страна администрират събирането на акциза. Неплащането на акциза става по няколко способа – нелегално производство на акцизни стоки, които се продават на вътрешния пазар с фалшив бандерол или легално производство, предназначено за износ, като износът обаче се извършва само по документи и стоките отново се реализират на вътрешния пазар с фалшив бандерол или въобще без бандерол. Фиктивният износ позволява необлагането на стоките с ДДС.

 

Идеята за сливането на НАП и Митниците е част от пътя за реформа на цялата приходна администрация. Трябва обаче да бъде направена разумно, с ясни стъпки във времето, без това да предизвиква съпротива в двете администрации. От друга страна, сливането ще освободи част от разходите по издръжката, които се плащат за едни и същи структури. Администрирането на данъците и акцизите в една служба ще оптимизира разходите, които прави министерство на финансите по събирането на данъци. От друга страна, поради наличието на достатъчно информация в тази единна агенция ще  се затворят множеството каналите за източване на ДДС и неплащането на акцизи, подчерта финансовият експерт.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 13152 |08.04.2015 Мешерето пред Фрог: Всички цигани ще подкрепят ГЕРБ на изборите . 40| 13099 |08.04.2015 Осман Октай пред Фрог: Поведението на Цацаров е „гузен негонен бяга“ . 8| 5837 |07.04.2015 Делийски за Фрог: Политическият елит замазва истината за КТБ . 12| 5061 |06.04.2015 А. Семов за Фрог: Само КС казва дали сега са възможни промени във ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads