Реклама / Ads
0| 4207 |10.06.2015 НОВИНИ

Десетки общини без инсулин и лекарства за онкоболни

.
59 аптеки не предлагат инсулин
В 59 български общини аптеките не предлагат инсулин, в други 80 аптеките отказват да работят със скъпоструващи лекарства за онкоболни, в 13 процента от общините достъпът до лекарства е силно ограничен.
 
Вече няколко години фармацевтичният съюз изнася подобни данни и настоява за спешни мерки и стимули за фармацевтите, които нямат интерес да работят със скъпоструващи лекарства както и да разкриват аптеки в слабонаселени места, съобщи БНТ.

В село Бабук нямат никакъв проблем с аптеките. Просто нямат аптеки. Но пък имат все възрастни жители, които са в непрекъснати схеми – кой и кога може да им купи лекарствата. А то и в Силистра си е сложно. От 24-те аптеки, които работят със здравната каса, едва в 2 могат да се купят онколекарства.

д-р Стойчо Кацаров – Център за защита правата в здравеопазването: “Тъй като здравната касата за тези супер скъпи лекарства на практика им дава по едно левче. А те, целият им оборот на тази аптека отива, за да ги достави тези лекарства, от което като ги представи на пациента, тя ще получи един лев. И те са икономически незаинтересовани да осигуряват такива лекарства”.

Проблемът е фиксиран от няколко години, но и касата, и министерството, а и местните власти не са готови да реагират. Което създава куп порочни и опасни практики.

проф. Илко Гетов – председател на Българския фармацевтичен съюз: “Разкриването на аптечни пунктове, возенето на лекарства с бусове. Защото съгласете се, че един инсулин повече от 30 минути извън температурен режим той просто престава да бъде инсулин”.

Липсата на достъп до тези лекарства може да се преодолее дори ако се върнат част от надценките за аптеките при скъпоструващите медикаменти.

Въпрос на икономически стимули от страна на здравната каса, те да сключат договор със здравната каса – това е абсолютна дреболия. Много лесно за решаване, смята Кацаров.

Срещу хроничния недостиг на пари за лекарства, фармацевтите отново поставят въпроса с отмяна на ДДС, което ще освободи стотици милиони от здравните ни вноски.

Касата плаща над 120 милиона ДДС годишно, обяснява Гетов

От друга страна и лекарите, и аптекарите нямат никакъв интерес да изписват по-евтини лекарства. Дори обратното.Което отново затруднява достъпа на пациентите-този път заради цената.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4508 |19.05.2015 Проф. Константинов очаква успех на ГЕРБ в големите общини . 10| 4490 |17.05.2015 Десетки хиляди скандираха срещу Груевски . 10| 4203 |17.05.2015 Десетки протестираха срещу хомофобията . 16| 7453 |30.04.2015 Само във Фрог: Гласят Писанчев за консул в Солун, текат десетки дела за „лов на вещици” в ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads