Реклама / Ads
3| 15709 |06.05.2024 НОВИНИ

Въпреки предложението на акад. Денков - студентите няма да бъдат освободени от такси тази учебна година, рече ГЕРБ

.
Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър и председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ.
 

"Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в Стратегията за развитие на висшето образование. Тези такси намаляха като процент от доходите".






"Ние нямаме проблем толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда", смята той, предаде БНТ.


Бившият образователен министър смята, че правилният подход е диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда.

 

"Тези 150 млн. лева може да дадем за стипендии или при обвързване с реализация в страната. Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика", смята той.

 

Преди дни бившият премиер акад. Николай Денков обяви, че ще търси подкрепа да няма такси за докторанти и студенти държавна поръчка.

 

"По време на редовния кабинет предложихме промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Ако те бъдат приети, държавата ще поеме университетските такси в специалностите с държавна поръчка. В момента това обхваща всички 127 000 студенти и докторанти. Днес в ресорната комисия в НС ще търся подкрепа от депутатите за тези предложения в ЗВО", заяви той.

 

"На този принцип работят университетите в Германия - с максимално отворен прием, но с високи критерии за успешно завършване и повече шансове за пълноценно участие в професионалния и обществения живот след това.


Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията, по-високите нива на икономическа стабилност, по-ниската престъпност, по-малките неравенства, по-високата устойчивост на пропаганда и дезинформация.







Всичко това е важно, за да станем нормална европейска държава. И по пътя към тази цел е важно нито един млад човек в България да не остава без възможност да завърши университет", категоричен бе Денков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2413 |06.05.2024 "Ядреният шантаж е постоянна практика на режима на Путин". Кремъл пак плаши с ядрения арсенал . 4| 2377 |06.05.2024 БСП се регистрира за изборите, Нинова води в 25 МИР в София . 3| 9621 |06.05.2024 Си Дзинпин в Европа за първи път от 5 г. насам. Какво обсъдиха с Макрон и Фон дер Лайен? . 0| 2524 |06.05.2024 Прибираме се след празниците. Къде има тапи? /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads