Реклама / Ads
14| 42412 |30.05.2020 НОВИНИ

Десислава Малинова: Да дадем на Борисов 363 лв. и да преживее един месец с тези пари

.
Десислава Малинова
Да дадем на Борисов 363 лв., колкото е прагът на бедност и да видим как ще преживее един месец с тези пари. Нека да поживее като един обикновен човек. Прагът на бедност в България е 363 лв., а пенсиите на българските пенсионери са 30-40% под прага на тази бедност и не са индексирани от над 10 години.
 

Това заяви в „Евроком" Десислава Малинова, активист от Гражданската платформа „Изправи се.БГ" с председател Мая Манолова, относно 19-те мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката, които Манолова обяви на 23 май на протест в София.

В мерките е предвидено преизчисляване на пенсиите, което би струвало 350-400 млн. лв., ако се направи още до края на годината. Това е изключително важна част от мерките, наред с безработните, децата и самотните родители, допълни тя.

 

За самотните родители предлагаме постоянна програма за подпомагане чрез ваучери за храна, социални услуги, помощ за отопление, детегледачи и пряко финансово подпомагане. Всички европейски страни са насочили внимание към тази група, обясни Малинова и посочи, че над 40% от децата в България са застрашени от бедност, именно защото живеят в домакинство с един родител или с една заплата.

 

Тя посочи, че акцент на „Изправи се.БГ" е Националната програма „Работа за всеки" на стойност 2,5 млрд. лв. за 200 000 души. С програмата малките и семейни фирми ще могат да назначат по 4-5 човека в следващите 19 месеца, а държавата ще осигурява минимална работна заплата и осигуровки за всяко ново работно място, подчерта Малинова.

 

Свидетели сме на това, че се говори за мерки и се раздават пари от телевизора, но те не достигат до обикновените хора. В момента българското правителство няма план какво ще се случи с безработните, с пенсионерите, със самотните родители и как хората да се върнат бързо на работа, категорична бе тя.

 

Целта на тези 19 мерки е средствата да достигнат до обикновените хора. Европейската комисия предлага Фонд за възстановяване на европейските държави след коронавируса.  15 млрд. лв., които бяха коментирани, че ще получи България, ще бъдат отпуснати единствено и само срещу план с реформи, срещу добри проекти, с които парите да стигнат до гражданите, заяви още Малинова и добави, че правителството изобщо няма подобен план.

 

19-те мерки, които предлагаме, са план за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа в следващите 19 месеца. Очаква ни икономическа криза и ако не бъдат взети тези мерки и не започне тяхното изпълнение, ние сме обречени, каза още тя.

Малинова подчерта, че още днес правителството може да започне да изпълня мерките и така да осигури възстановяване на нормалния живот на хората до края на следващата година.
***
Десислава Малинова е икономист, финансов експерт и активист в гражданската инициатива за по-чист въздух в столичния район „Красна поляна". През декември 2019 г. тя стана един от учредителите на Гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ".
***

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5384 |29.05.2020 Десислава Танева: Започват проверки за български стоки в хранителните веригите . 3| 5350 |27.05.2020 Д-р Десислава Кателиева: Никой не ни обясни как да се справим с COVID-19. Работехме в страх . 3| 5612 |24.05.2020 Учителят Теодосий Теодосиев: Трябва да носим духа като кошница с богатство, за да го предадем . 17| 5903 |24.05.2020 Елена Гунчева: Какво ще дадем на олтара на България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads