Реклама / Ads
5| 5482 |14.09.2013 НОВИНИ

Детоктор на лъжата спъвал антимафиотите за ДАНС

.
Част от антимафиотите, които преминават общ тест, задължителен за служителите на ДАНС, където вече е и ГДБОП, са уличени в различни зависимости при проверките с детектор на лъжата и преглед на агентурата.
 
От ДАНС неофициално коментираха, че има установени случаи на зависимости, но те били единични. Значителна част от работещите в ГДБОП пък предпочитали да останат на работа в МВР, за да си спестят проверката, съобщава "Труд".

При прегледа кои дела на ГДБОП са годни за привършване в кратки срокове се оказало, че има само 3 такива. Това разкри вицепремиерът Цветлин Йовчев вчера в парламента. "Бройката е твърде скромна за структура с над 800 служители", отсече той. Министърът бил учуден и от твърдение на представители на ръководството на ГДБОП, че у нас няма групи за наркотрафик, а с това се занимавали "махленски банди". Докато давал разрешения за прилагане на СРС, Йовчев не получил от ГДБОП нито една заявка по дела за наркотици и контрабанда.

Министърът отговори вчера на питане на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов и Веселин Вучков за блокиране на работата на ДАНС след решението и ГДБОП да е част от структурата . Според тях тестът включвал дори проверка на грамотността. От думите на вицепремиера се разбра, че за да бъдат преназначени в агенцията, антимафиотите трябва да са преминали теста и да са подали молба. Йовчев отрече работата да е блокирана - сега антимафиотите са командировани от МВР, докато се извършва реформата. По-голямата част от бившите служители на ГДБОП вече са преминали тестовете. Крайният срок за преназначаването е 1 октомври, обяви вътрешният министър.

Красимир Ципов обаче допусна, че подлагането на антимафиоти с опит и ясни професионални качества на граматически изпит цели вероятно, а не спазване на правилата. Йовчев отвърна, че в ГДБОП работят много професионалисти, но правилата важат за всички служители на ДАНС. Контраразузнавачи обясниха пред "Труд", че тестът за грамотност, включващ и въпроси от граматиката, е задължителен за всеки кандидат за ДАНС още от 2008 г. Йовчев отхвърли съмненията за "политическа чистка".

"Не мога дори да си помисля, че в ГДБОП има служители, които са политически обвързани. Искрено се надявам, че това не е така", заяви той. По-късно в кулоарите той каза, че една от първите му заповеди е била да изчезнат агитационните материали от кабинетите. Не каза какви, но запознати допуснаха, че става дума за календари на ГЕРБ с лика на Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5317 |01.05.2013 Илияна Йотова: Лъжата е емблемата на ГЕРБ. Стига толкова ГЕРБ! Победа! . 22| 5836 |14.01.2013 ДСБ: Лъжата АЕЦ "Белене" е бухалка в ръцете на БСП . 15| 7966 |29.09.2012 Патент на Марешки: детектор на лъжата при загубен мач . 67| 6305 |20.06.2011 Младите в СДС: Имаме нужда от памет, не от паметник на лъжата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads