Реклама / Ads
20| 6579 |23.11.2015 НОВИНИ

Дянков: Пица-2016 е скучна, с дългове и дефицити

.
Симеон Дянков
Бюджет 2016 е положителна стъпка, спрямо тези от 2015 и 2014 г., които бяха лоши. Той съдържа два риска - транспорта и по-конкретно концесията на Летище София за 600 млн. лева. Ако това не се случи ще се генерират дефицити. Вторият риск е дефицитът в енергетиката. Това коментира в ефира на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.
 
"5 млрд. лева нови дългове са твърде много. За покриване на дефицита са нужно около половината, освен ако не се очаква нов дефицит. Той може да се натрупа от двата риска, за които споменах. Държавата трябва да тръгне към по-балансиран вариант относно строителството на пътища", предупреди Дянков.

"При нас имаше идеи, от които отстъпихме - пенсионната реформа и исканията на БАН. В същото време не отстъпихме по редица други. В това правителство, което е коалиционно има доста предложения, които не минават", отбеляза финансистът. Водещият помоли Симеон Дянков да коментира пост на Пламен Орешарски за 50-те милиона дълг. "Това е дълг, който БНБ има право да пласира. Той идва на цена, която е по-висока от стария. Аз не съм привърженик на такива частни трансфери". Прогнозата, че новата емисия облигации от 50 млн. евро ощетява българския данъкоплатец със суми от порядъка 1,5 млн.евро (около 3% от номинала) освен че е пряка загуба за бюджета, операцията е лош сигнал към външните инвеститори в български външен дълг по отношение на порочни практики за неговото управление, Дянков определи като нереална.

"Разходите в Бюджет 2016 ще са по-големи", прогнозира Дянков. Според него именно затова се предвижда този дълг от 5 млрд. "Ние вече сме в дългова спирала. Той припомни, че през 2013 г. дългът е бил половин процент, сега той е около 30%, а дефицитът се залага да е 2,5 който е доста по-висок от европейския.

Кабинетът си гарантира спокойствие, но не може това да продължава още дълго. Ние сме на етап, при който вече започваме да плащаме по-големи дългове". Дянков определи Бюджет 2016 като неподходящ за реформи. Сравнявайки го с прословутата "постна пица", бившият финансов министър определи новата пица като скучна.

"За мен повишаване цената на винетките е правилно, но доста закъсняло решение.Цената е поносима.Все пак по някакъв държавата трябва да тръгне към по-балансиран бюджет в областта на изграждане на нови пътища. Много се строи и открива у нас. Но това нещо трябва да се развива и поддържа с времето. А Европа не ни дава парите за доразвиване на пътищата. И с повишаване цената на винетките ние правим точно това-намираме тези пари", коментира Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5866 |20.11.2015 Дянков: Закриха ли икономическото министерство?! . 13| 6229 |08.11.2015 Симеон Дянков: НЕК е в банкрут, може да има режим на тока . 8| 5145 |25.08.2015 С. Дянков: С Танов сме водили битката за горивата още 2011-2012 г. . 0| 5161 |06.07.2015 Дянков: ГЕРБ имаше друго предложение за шеф на БНБ от Иван Искров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads