Реклама / Ads
13| 4332 |04.12.2014 НОВИНИ

Дянков споделя уроци от победата над комунизма

.
Симеон Дянков
Симеон Дянков, бивш финансист №1 и вицепремиер на България и известният шведски икономист Андерс Ослунд са съставители и редактори на „Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма”. Книгата събира анализи на водещи политици и реформатори и е първият по рода си обобщен поглед върху икономическите преходи след края на комунизма.
 
Премиерата й бе във Вашингтон. Двадесет и пет години след началото на промените в Източна Европа излиза сборникът The Great Rebirth. Lessons from the Victory of Capitalism over Communism (Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма) под редакцията на бившия български вицепремиер Симеон Дянков и шведския икономист Андерс Ослунд. Двамата съставители хвърлят светлина върху процесите в бившия комунистически блок през последния четвърт век и анализират степента на успех на реформите в различните страни. „Голямото прераждане” бе представена за първи път пред публика от Лешек Балцерович, Дянков и Ослунд в института по международна икономика „Питърсън” във Вашингтон.

Книгата дава първата по рода си ретроспекция на преходите от планова към пазарна икономика и извършените реформи след края на комунизма в Източна Европа. Историите на промените в различните държави са представени от водещи политици и реформатори – участници в събитията. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на текста за прехода в Чехия, статията за Полша е от Лешек Балцерович, за Естония - от бившия премиер Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Унгария - от бившия финансов министър Лайош Бокрос, в България - от Симеон Дянков. Ректорът на New Economic School анализира и микроикономиката на преходите в региона. Сред авторите в сборника са също директора на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос и професора в Женевския международен институт Чарлз Виплош.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7968 |06.11.2014 С. Мавродиев: Горанов ще бие Дянков като министър . 10| 4287 |20.10.2014 Проф. Димитров: Борисов усвои уроците на Меркел . 1| 5500 |13.10.2014 Д-р Дянкова пред Фрог: Отровните гъби поразяват черния дроб . 0| 4632 |06.09.2014 Частни уроци за матурата на половин цена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads