Реклама / Ads
13| 5474 |08.01.2014 НОВИНИ

Б. Димитров: Македонците не ги интересува цар Самуил

.
В “Атака”, освен моя приятел Станислав Станилов, други националисти няма. Думата “национализъм” може да бъде използвана само в добър смисъл, а някои хора незаслужено се кичат с титлата “националист”.
 

Това заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по повод скандал с Волен Сидеров. В предаването “Още от деня” на БНТ той коментира и темата за връщането на тленните останки на цар Самуил в България.

Костите на цар Самуил са намерени в базилика на остров в Преспанското езеро. Те са погребани в каменни плочи и са били преместени там. Учреден беше Национален комитет за чевстванията и се спомена, че костите може да бъдат преместени в България. Няма скандал между историци, македонците тази тема не ги засяга въобще, каза директорът на НИМ.

"Ние ще си отбележим това, което е наше. Македонците няма да подпишат документ, с който да признаят, че имаме общи герои, защото това ще означава, че сме един народ", коментира Божидар Димитров.

"Известно е от историята, че понеже Самуил убива любовника на византийския император Василий Втори, който е бил гей, за отмъщение са ослепени българските войници. Те са били 1500, а не 10 000, както пишат, защото при победа византийските историци винаги слагат допълнителна нула към броя на пленените или убитите", обясни Димитров.

Божидар Димитров сподели, че мощите на българския пълководец трябва да бъдат тържествено погребани в базиликата „Света София" в столицата ни. В момента те се съхраняват в музей в Солун.

Паметник на цар Самуил ще има в София. Създаден е инициативен комитет за това и в рамките на годината през октомври ще бъде поставен. Той ще отговаря на ролята и значението му в нашата история. Той е много важна фигура в Средец, заяви зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

"Самуил е герой и заслужава да бъде почетен. Докато той е жив отстоява позицията на България. Едва след смъртта му е превзета Българската държава. Предвидили сме най-различни форми и чествания, но паметникът е изключително важен за нас", поясни Чобанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5029 |06.01.2014 Б.Димитров: Общи посолства между Белград и Скопие - крачка към обща държава . 49| 8776 |02.01.2014 Божидар Димитров: Мозъците ни отиват в Англия, връщат ни пенсионери и алкохолици . 19| 5661 |13.12.2013 Божидар Димитров: Неоосманизмът е станал настолна книга на Ердоган . 8| 5473 |09.12.2013 Б. Димитров: Моллов да бъде въдворен, ако лъже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads