Реклама / Ads
8| 6167 |07.02.2014 НОВИНИ

Димки и факли срещу Главното мюфтийство в Пловдив

.
Източник: Булфото
Над 1000 футболни фенове от цялата страна обсадиха Съдебната палата в Пловдив. С димки и бомбички те протестираха срещу претенциите на Главното мюфтийство към четири общински имота – Баня Старинна, сграда срещу Водната палата, паркинга при съда и турските гробища.
 

Демонстрацията на агитките бе организирана по повод заседанието на Пловдивския окръжен съд по казуса. Според общината въпросните имоти са общински, искът за тях е недопустим и ще бъде оспорван по същество.

"Няма да се откажем от исковете, но имаме нагласата за диалог с общините по конкретните казуси", коментира междувременно пред Дарик главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов, уточнявайки, че в страната има заведени 26 подобни дела.

Протестиращите изпяха химна на Република България точно в 10 часа, определен за начало на заседанието по делото в Окръжния съд. Футболните привърженици блокираха бул. "Шести септември", запалиха факли и хвърлиха няколко димки на платното. Беше разпънат и транспарант с надпис: "От земята българска един камък не даваме!"

При Баня Старинна протестиращите успяха да пробият полицейския кордон и хвърлиха изгорял фойерверк по автобус от градския транспорт. Шофьорите на преминаващите наблизо автомобили подкрепиха протеста с клаксони. След като скандирания „Българи юнаци“ и „Долу ДПС“ шествието отново се върна пред съда.

Там председателят на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка призова и всички граждани, заедно с децата си, да подкрепят и протестите на 14 февруари пред Съдебната палата. За тази дата в Апелативен съд е насрочено делото  за вакъфските имоти в Карлово.

Сред протестиращите се забелязваха и жители на пловдивското село Катуница, както и близки на загиналите при размириците там Ангел и Павел. Не носеха плакат с надпис: "Земята на Левски и на Ботев отново е робска земя. Българи, борете се за своята свобода от продажните политици", съобщи Дарик.

В района на Съдебната палата имаше засилено полицейско присъствие, като служители на жандармерията бяха оградили цялата сграда на съда. Въпреки лекото първоначално напрежение сред феновете, до сериозни сблъсъци с униформените не се стигна.

Снимка: Булфото
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4955 |10.11.2013 Главното мюфтийство осъжда насилието над невинни . 46| 5906 |17.06.2013 Димки и бутилки хвърчат към централата на "Атака" . 2| 5631 |01.01.2013 Самоделка уби русенец, 3-ма кукери пламнаха като факли . 11| 4839 |16.01.2012 Майка с две деца горяха като факли в столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads