Реклама / Ads
0| 5128 |12.04.2010 НОВИНИ

Джамбазов: Още нямаме материали за драмата в Охрид

.
Божидар Джамбазов
Родната прокуратура все още не е получила всички материали от Македония за драмата, при която загинаха 15 българи, потъвайки с туристическият кораб „Илинден” в Охрид.
 
Това каза за frognews.bg прокурор Божидар Джамбазов, който се занимава с българското досъдебно производство по случая. „Това, което е хубаво, че самото разследване в Македония е явно разширено и не се отнася вече само за лицата, които са извършвали превоза. Това е една от насоките и на нашето разследване”, каза за сайта ни прокурор Джамбазов.

В петък стана ясно, че македонските прокурори ще изправят пред съда двама души.  Това обаче нямало общо с работата на родните обвинители по случая. „Материалите, с които разполагат македонските колеги , можем да ги използваме в нашето производство, но ние нямаме възможност да извършваме следствени действия на територията на Македония”, каза Джамбазов, който бе категоричен, че все още няма на разположение нищо официално от македонските си колеги по повод техните обвинения.

До този момент прокурорите от България са разпитали тези лица, които са били на кораба от наша страна, но на родните магистрати им липсват подробности от извършения обиск, което им пречи да завършат разследването. „Искрено се надявам, че нашите заключение ще съвпаднат с тези на колегите от Македония”, завърши прокурор Джамбазов.

В петък стана ясно,  че двама души са обвинени от македонските прокурори за трагедията в Охрид, при която загинаха 15 българи, съобщава македонският сайт "Кирилица"
Пред съда ще бъдат изправени капитанът на кораба „Илинден” Сотир Филевски и представителят на германската компания „Лойд” Бранко Баич, които според македонските прокурори имат вина за потъването на кораба на 5 септември 2009 г.

Прокуратурата при Основния съд в Охрид е изготвила обвинителния акт за потъването на кораба. След като беше разгледан обемният доклад за техническите характеристики на „Илинден”, прокуратурата е взела решение обвинението да бъде разширено и да включи и служителя на „Лойд”, който е издал разрешение за плаване. Филевски и Баич се обвиняват в „тежки деяния срещу сигурността на лица и имущество в транспорта”.

Изданието обяснява, че Баич е хърватски гражданин и неговата отговорност е свързана с техническата негодност на кораба, тъй като е дал техническо разрешение за плаване. Обвинението срещу него ще бъде предявено чрез съответните съдебни органи в Хърватия.

Frognews.bg припомня,  че на 5 септември миналата година 85-годишен кораб потъна в Охридското езеро към 11:20 ч. Транспортна фирма "Солак" незаконно е организирала екскурзията, стана ясно след инцидента..

В пътническия кораб "Илинден" е пътувала група от 55 души, по-голямата част от които българи, плавали към манастира "Св. Наум". Той буквално се е разцепил на около 100 м от бреговете на Охридското езеро до къмпинг Елешец на дълбочина 7 м. Броят на загиналите нашенци е 15 човека.
Първи на помощ на пътниците от кораба са се притекли летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от тях. Като аргумент за драмата се посочва, че корабът е бил прекалено натоварен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4920 |27.03.2010 Б. Борисов: Нямаме над 200 млн от парите за здравеопазване . 4| 5395 |07.12.2009 Бодигард на банка замесен в драмата с взривените деца . 6| 4775 |06.11.2009 150 000 лв. за рекламни материали били заровени в мазе на МС . 1| 4907 |05.10.2009 Дойде краят на драмата с боклука

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads