Реклама / Ads
5| 24329 |20.08.2012 НОВИНИ

Д. Джамов: Димата Руснака ме поръча; убиваха по списък

.
Д. Джамов
Той е най-големият мръсник и интригант, казва 10 години след атентата срещу себе си Димитър Джамов и добавя, че наркотици в неговия живот нямало, това не било бизнес за всеки.
 

На 16 август 2002 г. двама мотоциклетисти с каски изстрелват дъжд от куршуми срещу мерцедеса на една от знаковите фигури от 90-те години Димитър Джамов, описва в. Стандарт. Атентатът става посред бял ден, в 16,35 ч, на едно от оживените кръстовища до хотел "Хемус" в столицата, на метри от автобусна спирка. Единият от куршумите улучва случаен човек на спирката. Джамов оцелява след операция на корема в "Пирогов". Два дни по-рано се опитват да убият и Алексей Петров пред басейна "Спартак". Изстрелите преди 10 години слагат началото на поредица от показни убийства на знакови фигури от подземния свят, а броят им е над 40 през следващите 3 години.

"Голямата тайна кой стреля срещу мен, ще се окаже завинаги загадка. За себе си аз съм наясно, че Димата Руснака стои зад куршумите. Той е най-големият мръсник и интригант". Това казва 10 години след атентата срещу себе си Димитър Джамов във вестник Стандарт. Той е една от легендите на българската борба, макар да не е печелил световна титла и дори не е участвал на олимпиада.

Животът му се извърта на филмова лента, след като мерцедесът на 42-годишния тогава Джамов е застигнат от двама души на мотоциклет. Бившият борец, който пътува в посока НДК от хотел "Хемус", вижда с периферното си зрение, че возещият се отзад на мотора открива в движение огън с пистолет по него. Според очевидци от китайския ресторант на бул. "Черни връх" от мерцедеса изскочили двама души и се проснали на земята. В този миг нападателите отпрашили с висока скорост в посока НДК. Джамов е ранен в двата крака и корема. Рикоширал куршум улучва в крака случайно преминаващия по улицата Кольо Алексиев, който живее на петия етаж в съседна кооперация на бул. "Черни връх".
Димитър Джамов, който е шеф на федерацията по класическа борба от 1995 до 1997 г., а през 2002 г. е председател на застрахователната компания "Зора инс", е закаран в "Пирогов". При огледа на мерцедеса му криминалистите откриват следи от 4 куршума - първият е ударил левия преден фар, вторият се е забил във вратата на шофьора, третият е одраскал предното стъкло, а четвъртият е пробил задната лява врата.
Версиите тогава се въртят от интереси в застраховането до наркотици. Твърди се, че Джамов бил намесен в смъртта на младо момче в Пловдив малко преди атентата.

"Наркотици в моя живот никога не е имало, това не е бизнес за всеки", казва сега Джамов. Според него основната причина, че Дмитрий Минев-Димата Руснака е създал интрига и го е представил като фигура, която трябва да бъде отстранена, понеже пречи на бизнес интереси на СИК. "Имам много приятели сред борците в СИК - и Маргините, и Младен Михалев. След това говорих с тях и те отрекоха да знаят, че Руснака е готвел подобна стрелба срещу мен", коментира Джамов. Той и сега не иска да разкрие каква точно е причината за 7-те патрона срещу него и автомобила му. Отрича и да е бил мишена на куршумите, които убиха съдията по борба Тодор Матов през 2003 г.

"Знам само, че се убиваше по списък. Защо аз бях там не знам. Но очевидно Всевишният ме спаси заради добрините, които съм правел", казва Джамов. "Бяхме едно и също - ВИС, СИК. Дори когато се сбихме на "Дескрим", не е имало някакво противостоене. Там ме изкараха враг на Слави Бинев, а ние бяхме приятели. И там интригата я спретна Димата Руснака. Но и той нямаше възможност да оцелее (Руснака бе застрелян на излизане от заведението "Ъпстеърс" на бул. "Витоша" през октомври 2004 г.)", казва Джамов.

Според бившия треньор по борба човек трябва да знае кога да спре. "Навремето при мен беше и Евелин Банев-Брендо. Състезаваше се в кат. 75 кг. Но бързо разбра, че има поне трима в неговата категория, които никога не може да бие и затова бързо се отказа", казва с усмивка Джамов, който твърди, че сега се изхранва с търговия с Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5435 |20.08.2012 Хизбулла действала у нас от десетилетия? . 34| 7776 |20.08.2012 Скандалът с Ботев и Левски пак се завихри в тв ефир . 15| 8469 |20.08.2012 Разпознаха помагача на камикадзето: помак от Родопите . 17| 17707 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads