Реклама / Ads
47| 5506 |14.09.2012 НОВИНИ

Джеймс Уорлик се разплака на сбогуване

.
Американският посланик Джеймс Уорлик напусна страната днес по обяд. За близо 3-годишния си мандат Уорлик беше следван навсякъде от пресата и за това избра да се сбогува най-накрая с българските журналисти.
 

 

Посланикът на САЩ в България даде кратка, но много емоционална пресконференция на летище София. При влизането си в залата на правителствения ВИП, той изглеждаше видимо разстроен.

 

"Това е най-трудният ми момент през целия ми мандат в България. Исках да ви кажа много неща днес, но не мисля, че мога да го направя". Той не можа да сдържи сълзите си и прегърна преводачката, която през целия му мандат беше до него в публичните му изяви.

 

Уорлик обяви, че България винаги ще остане в сърцето му. Той отново повтори тезата си, че е заемал активна позиция в добрите българо-американски отношения и това може да е наранило някого, но си е вършил работата.

 

Уорлик съобщи, че след няколко седмици се очаква да пристигне новият посланик на САЩ в България Марси Райс. Той каза, че я познава от 20 години и мнението му за нея е, че е "изключителен професионалист, много добър човек и ще продължи делото по развитието и укрепването на отношенията между двете страни".

 

България бе първата страна, в която кариерният дипломат Джеймс Уорлик е на посланически пост. Съпругата му Мери, която е също посланик в Сърбия, напуска Белград и поема дипломатическо назначение в Австралия. Уорлик заминава за Вашингтон, където ще започне работа като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар.

 

Уорлик отказа да коментира грамите на американското посолство в България за миналото на премиера Бойко Борисов, които изтекоха през "Уикилийкс".

 

"Изключително много уважавам премиера Бойко Борисов, считам го за добър приятел и това ще продължи да е така, дори когато той няма да заема поста", каза Уорлик.

 

В интервю за в. "Труд" Уорлик сравни Борисов с президентите на САЩ Роналд Рейгън и Бил Клинтън.

 

"Борисов наистина има уникална способност да комуникира. Усеща се дори от хора, за които българският не е роден език. Външно наистина изглежда като безкомпромисно ченге, но вътрешно съм убеден, че е много искрен и прям човек.

 

Има обаяние, което му помага да се асоциира с обикновените българи. Такава уникална за политиците черта бе присъща на Роналд Рейгън и на Бил Клинтън, например. Те много лесно влизаха в контакт с обикновените американци. Хората обичат да виждат лидерите си в такава светлина. Моля ви, не приемайте това като политическа кампания в полза на премиера ви", каза Уорлик.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4848 |11.09.2012 Дж. Уорлик: Издухайте облака Красьо от ВСС . 19| 5156 |10.09.2012 Наградиха на изпроводяк Уорлик с орден “Стара планина” . 30| 5903 |04.09.2012 Орден "Стара планина" за Джеймс Уорлик преди тръгване . 15| 7065 |08.08.2012 Животът за Уорлик: Ракия сънсет*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads