Реклама / Ads
5| 5572 |25.01.2010 НОВИНИ

Джудиста напира да го връщат в България

.
Пл. Илиев-Джудиста с белезници Източник: в. Струма
Той трябва да лежи в затвор в Гърция от 5 до 20 години; смята, че у нас ще мине с по-лека присъда.
 

Най-популярният затворник от Пиринско в Гърция Пламен Илиев-Джудиста, който бе задържан през лятото на миналата година в луксозния хотелски комплекс “Сани резорт” на Бяло море за източване на пари от банкомати в южната ни съседка, подаде молба да бъде екстрадиран в България и да изтърпи наказанието си в роден затвор, пише в днешния си брой вестник "Струма". Повече от 7 месеца той е в килия 2 на 2 метра в затвора в град Политерос, на около 80 километра от Солун. За кратък период гърците му повдигнаха 6 обвинения - за измама, за използване на чужди лични карти, фалшифициране на документи и дебитни карти и организиране на престъпна група.

По тези обвинения той трябва да лежи в затвор в Гърция от 5 до 20 години. Посъветван от компетентни юристи, запознати с международното и европейско право, затворникът е открил пролука в законодателството и е основал молбата си на поправка в закона, съгласно която право на екстрадиране и изтърпяване на наказанието в собствената си страна нямат затворници с обвинения от 10 до 20 години, и 5-те години долна граница на наказанието по обвиненията на Джудиста му дават право да иска екстрадиране, съдене и изтърпяване на наказанието си в България.

Гърците са длъжни да се съобразят с него, коментираха магистрати вчера. Фактът, че Джудиста прави опит с молбата си до гръцкия съд, смути полицията в южната ни съседка, тъй като арестът му през юни миналата година бе отчетен като един от най-сериозните съвместни удари на българската и гръцката полиция срещу престъпността. Предполага се, че след като гърците удовлетворят молбата му и той бъде прехвърлен в България, той може и да отърве тежката присъда, която би получил в южната ни съседка.

Джудиста и неговите авери Росен Василев, Живко Марков и Димитър Димитров-Белята, подгонени и следени от полицията в Благоевград. Схемата на ченгетата бе да ги пуснат през границата, за да изтърпят по-високо наказание в Гърция. Тук за подобни обвинения законът предвижда до 5 години лишаване от свобода, а със съответния подкуп се минава и условно, пише още "Струма".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4721 |11.12.2009 Връщат делото Луканов в съда? . 40| 13935 |25.11.2009 Барекомания! Падат първи жертви. Връщат Коритаров в бТВ . 0| 5886 |09.11.2009 В Амстердам връщат духа на България отпреди 20 години . 2| 5273 |06.11.2009 Връщат "главен секретар" в полицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads