Реклама / Ads
18| 5154 |16.10.2013 НОВИНИ

Догодина разцепват Министерството на икономиката и енергетиката

.
Министерството на икономиката и енергетиката ще се раздели през следващата година. Това съобщи пред БТВ председателят на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.
 

Въпросът за разделянето на мегаведмството е бил разглеждан още в началото на съставянето на кабинета. Тогава не е било взето подобно решение, тъй като въпросът с бюджетите е изключително сложен. Цонев обаче защити разделянето на МРРБ на регионално министерство и министерство на инвестиционното проектиране. От времето на социализма няма нито един голям нов инвестиционен проект. Няма звено, което вече да подготвя подобни проекти, необходимо е да се отдели подобно ведомство, проблемите с кадастъра е изключително важни и те трябва да се решат с новото министерство, каза Цонев.

Депутатът от ДПС защити и първоначалната номинация Калин Тихолов. Той е архитект с най-малко 50 сгради, той е професор и 25 години, които преподава във УАСГ. Лесно сипем върху хората клейма, оттеглихме го, защото има обществено недоверие къмработата му в рамките на 3-6м., каза Цонев. Приоритетите в бюджета са социална политика, икономически растеж и региони и образование. За предвидените 100 млн. лв. в образованието ще кандидатстват и образователното министерство и общините, каза Цонев. Разпределянето ще става изключително прозрачно с участието на министъра и НПО.

Новият начин за разпределяне на бюджетните средства ще включва отделянето на 500 млн. лв. за кандидатстване на конкурсно начало за развитие на икономиката. Кой ще печели проектите ще се преценява по няколко критерии – принос към икономиката, нивото на заетост и според износоемкост или вносоемкост на материалите, които се използват за реализацията му, обясни Цонев. Това е като европейските фондове, зарадва се Димитър Цонев.

Колко лесно е да се говори така, зарадва му се Цонев. Лесно ви е да си говорите с Митко, но като ви слушам ще векувате във властта, иронизира го Цветанка Ризова. Мерките не зависят от пърформънса на улиците, които протестират, категоричен е Цонев. Председателят на бюджетната комисия обаче не скри притесненията си относно изпълнението на бюджета за 2013 г. Страната ни върви към рецесия и това трябва да се промени, каза Цонев. Ще положим усилия, но наистина приходната част е под силен натиск, призна депутатът от ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5552 |30.09.2013 Минималната заплата - 340 лв. от догодина? . 30| 6028 |27.09.2013 960 лв. пенсия от догодина . 9| 5480 |18.09.2013 СДС: Първи осветихме министерството за инвестиционното проектиране . 29| 5218 |16.09.2013 Минималната заплата се увеличава догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads