Реклама / Ads
5| 5256 |18.06.2012 НОВИНИ

Договорът с „Берета Трейдинг“ ще се прекрати

.
А. Ангелов
В договора изрично и еднозначно пишело, че бойните части трябва да се утилизират, чрез взривяване. Ако е направен опит за извличане на взривното вещество, значи има грубо нарушение на технологичния процес, информира министърът на отбраната.
 

Договорът с „Берета Трейдинг“ ще бъде прекратен още тази седмица и ще се търсят неустойки за неизпълнение, връщане на авансови средства чрез изтегляне на част от банковата гаранция в интерес на министерството, информира военният министър Аню Ангелов.  За определяне на неустойките, които Министерството на отбраната ще потърси, трябва да изчисли количеството на предадените за обезвреждане боеприпаси. Към тях ще се добавят и остатъчните продукти от утилизацията.

В договора изрично пишело, че изпълнителят носи пълната отговорност за щети на Министерството на отбраната и на трети лица от момента на приемането на боеприпасите във  военното формирование до момента, когато сдаде остатъчните продукти от демилитаризацията.

В предмета на договора били включени и бойни части на зенитно управляеми ракети В-750-В, а в Приложение 1 към договора изрично и еднозначно пишело, че те трябва да се утилизират, чрез взривяване. Защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата трябва да каже изпълнителят. Той е бил длъжен да ги взриви съгласно спецификацията.

 

В Приложение 2 към договора изрично било посочено, че министерството очаква от тези бойни части само празните дървени сандъци и опаковки, с които са били транспортирани. Всяка от 346-те бойни части съдържа 139 кг взривно вещество или 48 тона общо, осведоми Ангелов и каза, че ако е направен опит за извличане на взривното вещество, значи има грубо нарушение на технологичния процес. Това било възможен начин за незаконно присвояване на взривно вещество. Според Ангелов това можел да изясни самият изпълнител.

 

Прочистването на района от невзривени боеприпаси продължава, при това в изключително тежки условия за военнослужещите сред висока растителност и високи температури. Непрекъснато действа и медицински пункт, в който премахват кърлежите от ръцете и телата на военнослужещите, които издържали с чест, за да изпълнят тази задача, каза министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 123| 9182 |18.06.2012 Огнян Донев заплашвал ДСБ и Иван Костов . 0| 6771 |18.06.2012 181 пълни шестици на матурата по БЕЛ . 0| 5366 |18.06.2012 Два ТИР-а катастрофираха в Хасковско . 17| 17725 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads