Реклама / Ads
10| 4346 |05.02.2010 НОВИНИ

Дойче Веле: Цветанов ще спаси МВР

.
Българите не вярват на полицията
Според ЕС България е страната с най-непрозрачна полицейска дейност. Българите още не са се отърсили от комунистическото си минало и нямат доверие на полицията.
 
Това скоро ще се промени, пише Дойче Веле.

МВР е най-непопулярната институция в България, но сега нейният шеф получи награда. Министър Цветан Цветанов спечели наградата “Политик на годината”. Той говори откровено за връзките между организираната престъпност и полицията откакто е на тази длъжност. “От 20 години сме свидетели как дадени лица извършват престъпления и после ги пускат,” каза той, приемайки наградата.

Според данни на ЕК в България се дава най-малко информация за дейността на полицията от всички страни-членки. Няма публична информация за бюджета на полицията, нито пък надеждна статистика за извършваните престъпления. Според Звезда Ванкова от Отворено Общество МВР просто не разполага с тези данни. “Според мен те просто не разполагат с експерти, които да събират данни и да правят анализи.” Цветанов споделя това мнение. “Един от недостатъците в МВР е, че няма достатъчно информация за това, какво се случва в районните управления,” заяви той.

Според Иванка Иванова, също експерт от Отворено Общество, дори и да имат информация полицейските служители инстинктивно я крият. “Българските полицаи още имат соц.-мислене. Вярват, че ако са по-открити за дейностите си общественото доверие към тях ще спадне.” Изглежда, че точно обратното е вярно. “В страни с висока прозрачност като Финландия, Дания и Германия полицията се радва на най-голямо доверие,” казва Иванова.

Според данни на ЕС българите са най-недоверчиви към полицията си в сравнение с други нации. Експертите са единодушни, че по-голямата публичност би променила това. Ако хората знаеха с какво се занимава полицията щяха да уважават МВР повече като институция. От друга страна, за много българи е по-важно полицията да си върши работата и считат въпросът за демократичен контрол нерелевантен. България е страна в преход и не всеки е за по-отворени институции. След натиска от ЕС и при министър, който е сериозен, има шансове българската полиция да възприеме демократичните порядки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4785 |02.02.2010 Лавина погуби спасител в Банско . 6| 4603 |02.02.2010 Пазят Цветанов от отговор на мафията . 4| 4903 |27.01.2010 Цв. Цветанов: Тежки престъпления няма вече почти месец . 1| 5035 |20.01.2010 Цв. Цветанов: Едни групи и хора са заловени; предстоят следващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads