Реклама / Ads
Frognews
3| 3695 |29.12.2014

Дончев: 2015-а година ще е по-добра от гледна точка на еврофондовете

.
Томислав Дончев
2015-а година ще бъде по-добра от настоящата от гледна точка на усвояването на еврофондовете. Това заяви вицепремиерът по икономическата политика и европейските фондове Томислав Дончев по БНР.

2014-а година е нулева от гледна точка на плащания в повечето държави-членки, подчерта Дончев и добави: По-смелите държави използват отдавна един механизъм – те стартират част от схемите с финансиране от националния бюджет и в последствие търсят възстановяване на разходите от ЕК – нещо, което България за съжаление не можа да направи. 2014-а е нулева за България. Категорично твърдя, че 2015-а няма да бъде такава. Вече имаме одобрени две оперативни програми – „Човешки ресурси“ и „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По „Човешки ресурси“ имаме получен аванс. От информацията, с която разполагам, Програма „Добро управление“ е технически готова за одобрение, както и в много напреднала степен е и „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Конкурентоспособност“. Очаквам в рамките на месец януари тези три програми да бъдат одобрени. Все още има няколко незатворени въпроса, които са обект на преговори с ЕК по „Региони в растеж“ и „Околна среда“. До март разчитам почти всички програми да са одобрени.

 

Ако се забави одобрението на някоя важна ресурсна програма като примерно „Региони в растеж“ или „Околна среда“, имаме готовност да стартираме първите схеми в първото полугодие на 2015-а, използвайки заемообразни средства от бюджета, обяви Дончев. Той подчерта, че държавата е длъжна да обслужва всички плащания към бенефициентите, без значение за кой програмен период говорим и без значение дали на нея са й прекъснати или забавени плащанията.

 

Факт е, че има перманентен дефицит в бюджета на ЕК и по тази или други причини често се налага да се забавят плащания, но едното теоретично не би следвало да има връзка с другото. Държавата не може да си позволи да прехвърли проблема на бенефициента.

 

През 2014-а имаше няколко много силни шока в системата и ще бъде пресилено да твърдя, че те са излекувани. Имаме една оперативна програма, по която половината от годината не е плащано на бенефициентите - "Околна среда". Въпреки всички опити да бъде засилено неимоверно темпото и да бъде минимизирана загубата, загуба на средства към края на 2014-а ще има. Разбира се, те ще са много по-малка от тази, която показваха прогнозите. Добрият сценарий по оперативните програми сведен е рискът от загуба на средства под 30 млн. за 2014-а, което е близо 5-6 пъти по-ниско от всякакви прогнози. Това ще бъде успех. Друг по-голям шок върху системата е сложните отношения между управляващи органи и бенефициенти, тук говоря за финансовите корекции. /.../ Планът ни е до края на март да затворим всички проблемни случаи. До тогава, за да не спира хода на изпълнение на проектите, на всички бенефициенти трябва да бъде предоставена и ще бъде предоставена ликвидна подкрепа. До края на март ще сме в позицията да изчислим и да преценим в детайли кой колко е виновен и кой колко трябва да плати.

 

Томислав Дончев смята, че газовата връзка с Гърция, която е приоритет към момента, трябва да бъде подадена за финансиране или от плана "Юнкер", или от Фонда "Свързана Европа".

 

Средствата за публичност са задължителна част от изпълнението на всеки проект, каза още вицепремиерът и добави: Самата ЕК държи когато се разходват европейски пари, за всички да е ясно откъде идва това финансиране, какво се е случило. Това се приема като мярка не само за българските граждани, които получават ползите от даден проект да знаят откъде идват парите, т.е. от европейските данъкоплатци, но се приема като мярка за повече прозрачност. Когато всички знаят какво е финансирането по даден проект, лесно ще могат да сравнят какво се е случило по този проект и дали това отговаря на финансирането. Въпросът не е дали да се дават такива пари, въпросът е да се харчат както трябва. Концентрирането в едни и същи медии обаче определено не е добра практика. Томислав Дончев не вижда причина конструкцията на управлението да бъде променяна.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Спират 140 влака догодина 0| 4187 |28.12.2014 . Орешарски ни пожела щастлива 2015 година през фейсбука си 70| 3981 |28.12.2014 . 120 влака с допълнителни вагони за Нова година 2| 3599 |28.12.2014 . Борисов изпраща една ужасна година 31| 3849 |27.12.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ