Реклама / Ads
0| 2343 |22.04.2024 НОВИНИ

Доц. Искрен Иванов: Финансовата помощ от САЩ за Украйна е закъсняла. Няма как с магическа пръчка да настъпи обрат

.
Източник: скрийншот
САЩ отпусна 61 млрд. долара помощ, в която се включват близо 14 млрд. долара за ново въоръжение за Украйна. Възможно е да бъдат предоставени и нови далекобойни ракети, но не е известно дали те ще стигнат до Украйна и кога. 26 млрд. долара е помощта за Израел, в които са включени и средства за хуманитарна помощ за Ивицата Газа. 8 млрд. долара са предназначени за Тайланд.
 

Четвъртата част от финансовите мерки засяга TikToк. Приложението ще бъде забранено, ако до 9 месеца то не бъде прехвърлено на американска компания.

 

Темата за сблъсъка между Иран и Израел и помощта на САЩ за Украйна коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

 

Иванов подчерта, че каквото и да говорят американският президент Джо Байдън и неговите съветници САЩ стоят зад Израел. Той смята, че целта на Москва е да изтласка американското влияние в региона.







Експертът изрази мнение, че отпускането на финансовата помощ от страна на САЩ за Украйна е закъсняла.

 

Той не смята, че с „магическа пръчка“ ще настъпи обрат във военните действия.

 

"Добре е че тази помощ беше отпусната за Европа, защото това ще помогне на САЩ и Европа да задържат Русия в Украйна и най-вече ще помогнат за задържане на онзи сценарии, в който войната се задържа на територията на Украйна, така че да не се стигне до пряка военна конфронтация между Нато и Русия. Тук обаче ме притеснява и нещо друго, че стратегически тази помощ закъсня. Не съм сигурен дали в този си вид тази помощ ще е достатъчна за Украйна, най-малкото защото загуби огромна жива сила".

 





Според доцентът оттук нататък външната политика на САЩ ще се развива в три направления.

 

"С най-голям приоритет в тази пирамида от интереси остава Израел, защото виждаме, най-много ресурси и финансово и военни са заделени за тях. След това е Украйна и най-накрая остава Североизточна Азия и Тайванския проход". 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2252 |22.04.2024 СИНПИ организира Дискусионен форум „Икономика на еврото“ . 2| 2646 |22.04.2024 Ръководителят на израелското военно разузнаване хвърли оставка . 10| 2368 |22.04.2024 Световната банка налива 1,9 млрд. долара в Украйна през следващите 18 месеца . 6| 5281 |22.04.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Това не са последните рокади в служебния кабинет, президентът има право да не издаде указ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads