Реклама / Ads
4| 5278 |03.04.2014 НОВИНИ

ДПС и ГЕРБ гласуваха заедно в парламента

.
Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс (ИК), предложени от Цецка Цачева от ГЕРБ и група народни представители. Измененията бяха подкрепени от депутати от ГЕРБ и ДПС.Групите на "Коалиция за България" и "Атака" гласуваха с "против" и "въздържал се".
 

Промените предвиждат Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 18 членове (включително председател, заместник-председатели и секретар), които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

С друг текст се предлага при назначаването на членовете на ЦИК, извън тези от ръководството, да се запазва съотношението между представените партии и коалиции. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на четири дни - до 16 ч. на 7 април 2014 г.

В хода на дебатите Цецка Цачева обясни, че с изменението се предвижда да не се фиксира броят на заместник-председателите в ЦИК, тъй като не е ясно в един следващ парламент колко партии ще влязат.

По думите й трябва да бъде обособена бройката на членовете на комисията, които са излъчени от парламентарно представените партии, а отделно от фиксирания брой да са членовете, които са предложени от политически сили, които имат евродепутати, но нямат представителство в националния парламент.

Според Цачева четният брой членове на ЦИК няма да създаде проблем при взимането на решения, тъй като за приемането им са нужни две трети мнозинство. Не внасяме промени и възможности за предсрочно прекратяване на членство в ЦИК, подчерта депутатът. Тя поясни, че от ГЕРБ отстояват идеята за мандатност на комисията. Така че упреците, че след евровота ще има промяна в членовете на ЦИК, са несъстоятелни, посочи тя.

Мая Манолова от "Коалиция за България" заяви, че ако бъде приет в този вид, законопроектът ще създаде проблеми. Според нея не е ясен механизмът, по който ще се определя постоянния и "плаващия" състав на ЦИК.

По думите на Манолова било притеснително, че в предложените текстове се въвежда нов термин - "представени" партии, и не ставало ясно къде са представени. "Агресията и жлъчната критика срещу труда на други хора може много лесно да се обърне срещу вас", се обърна Манолова към групата на ГЕРБ.

Цецка Цачева уточни, че между първо и второ четене текстовете ще бъдат прецизирани.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че както действащият Изборен кодекс, така и предложенията за промени не са добри. Според него промените ще предизвикат проблеми.

Екатерина Заякова от "Коалиция за България" сравни предложената от ГЕРБ поправка с реклама на тоалетна хартия - "четирипластова, мека, лека".












Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5283 |02.04.2014 "Атака": Има позорен сговор на ДПС, БСП и ГЕРБ . 38| 6283 |02.04.2014 Борисов каза и на руския посланик: ГЕРБ не подкрепя действията на Русия в Крим . 16| 5344 |02.04.2014 Отрязаха ГЕРБ за комисията за Лясковец . 83| 6092 |01.04.2014 Сергей поздрави ГЕРБ и Бойко с 1 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads