Реклама / Ads
3| 5566 |18.08.2007 НОВИНИ

Драма с отвлечен турски самолет завършва без жертви

.
Пътнически самолет, собственост на турската частна авиокомпания „Атлас-Джет" бе отвлечен тази сутрин. Самолетът е летял от Северен Кипър към Истанбул. Всичките 142 пътници и екипажа са освободени, а терористите - арестувани.
 
Представител на „Атлас-Джет" Тунджай Боенер съобщил, че на борда на самолета се намират 136 пътници и 6-членен екипаж. Самолетът е извършил принудително кацане в турския курорт Анталия, за да зареди с гориво.

turksamolet.jpeg Властите и полицията в Турция предполагат, че става дума за терористичен акт. Единият от похитителите е заповядал на екипажа да кацне в Анталия, след което самолетът щял да поеме към столицата на Иран - Техеран.

Всички части за обезвреждане на терористи са вдигнати по тревога. Посредници се опитват да влязат във връзка с терористите, за да чуят евентуалните им искания.

Преди девет месеца похитители отвлякоха пак турски самолет, като го отклониха от маршрута Тирана - Истанбул към Италия. Тогава терористите заявиха, че извършили акта в знак на протест срещу посещението на папа Бенедикт Шеснайсети в Турция.

Продължение

По-голямата част от пътниците в превзетия от терористи турски самолет успяха да избягат, когато той кацна за зареждане н Анталия. Това съобщи АП. Те се измъкнали през задната врата.

Масовото бягство станало, когато терористите започнали да пускат жените и децата през предния изход на самолета. Турска телевизия успяла да заснеме уникални кадри от случващото се.

Според говорител на авиакомпанията Atlas-Jet, собственик на самолета, на борда са останали десетина души плюс двама пилоти. По време на терористичната акция в самолета е имало общо 142 души, твърдят от компанията.

Колко са терористите и какви са по народност, все още не е известно. Преди час турско радио съобщи, че похитителите са двама иранци. Един от спасилите се пътници обаче е споделил, че терористите разговаряли помежду си на арабски, а иранците говорят на фарси.

Според някои журналисти, похитителите са обявили, че са от турска структура на Ал Кайда. Те са разпоредили на пилотите да карат към Иран или Сирия, иначе ще взривят самолета. Всички тези версии обаче не са подплатени с нито едно доказателство.

До момента нито една организация не е поела отговорността за терористичния акт.

 

Продължение: 

 

Всички пътници от отвлечения самолет са освободени. Няма пострадали. Час по-късно са се предали и двамата похитители. Те са откарани с полицейски автомобил в неизвестна посока. Все още няма данни от каква националност са. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5556 |18.07.2007 След бразилския спортен триумф - драма с 200 изгорели в самолетна катастрофа . 0| 5300 |05.07.2007 Турски работодатил експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес” . 0| 5718 |05.07.2007 Турски работодател експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес” . 5| 5480 |17.06.2007 Турски аскери пребиха българин на плажа в Бургас заради жена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads