Реклама / Ads
139| 12017 |13.12.2010 НОВИНИ

ДСБ: Реформите на ГЕРБ – нова финансова пирамида

.
Иван Костов
Иван Костов обяви, че ДСБ ще сезира Конституционния съд за поправките в Кодекса за социално осигуряване, с които се прехвърлят партидите на осигурени лица в професионални пенсионни фондове на НОИ.
 

Още днес ще предложим чернова на искането до Конституционния съд за желаещите да се присъединят и още в първия ден след публикуването на закона, ще атакуваме текстовете, категоричен бе лидерът на ДСБ.

По думите му става въпрос за няколко текста, които противоречат на Конституцията. „България е правова държава, а промените в закона накърняват неприкосновеността на частната собственост. Отнето е правото на разпореждане с личните партиди и сметки, закриват се сметките на лицата, което само те могат да правят и парите им се пренасочват към други сметки, което е нарушение освен на Конституцията и на закона за защита на конкуренцията", отбеляза Костов.

Той каза, че подобен ход - сезирането на Конституционния съд, обикновено се прави от опозицията и подчерта, че в случая ДСБ защитава основния закон.

Иван Костов изтъкна още, че промененият кодекс ще направи най-нуждаещите се хора още повече. По думите му изискването за трудов стаж, което не може да се компенсира, ще доведе до това, че много хора няма да могат да се пенсионират въобще.

Недопустимо е, категоричен е Костов, вноските в Здравната каса или пенсионните вноски на хората да се използват за фискални цели.

Според него видно е, че ГЕРБ остават с „Атака": „ГЕРБ остава с програмата за национализация на Атака. Атака превръща ГЕРБ в национализираща партия", коментира Иван Костов.

Според Радан Кънев с това решение управляващите провеждат национализация на сметките и твърдят, че го правят в полза на българските граждани.

Ако досега говорехме за отказ от реформи, от няколко седмици виждаме демонтиране на реформи, премахване на съграденото в пенсионната система, в здравеопазването, а резултатът е нова финансова пирамида - каквито имаше в началото и средата на 90-те години", коментира Кънев.

По думите му в момента отново се градят финансови пирамиди - отнема се натрупаното от хората (над 1 милиард лева на НЗОК, 100 милиона лева от пенсионната система) и ще се изхарчат за година - две, а след това няма да има пари за пенсии и болници.

„Това е типичен ефект на пирамидите - вземат се пари, трупани с години, харчат се набързо от първите участници в схемата и се харчат в предизборна година, след което просто средства няма", подчертаха от партията.

От ДСБ са категорични, че решението на управляващите е неустойчиво, никой не казва какво ще се случи след 3 г.

Думите на премиера Борисов, че няма да има увеличение на пенсиите, защото ще се строят пътища и магистрали, според Радан Кънев, са цинизъм: „Не може за сметка на пенсионерите да са се строят пътища и магистрали, те се строят с европейски пари."

По повод на прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове към НОИ, прието миналата седмица на второ четене в рамките на новия КСО, вчера Ивайло Калфин също заяви, че по този начин вноските на гражданите се национализират.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 6274 |31.08.2010 Ив. Костов: Реформите са дърпане на дявола за опашката . 8| 5429 |20.07.2010 ЕК ни хвали за реформите, поставя България пред Румъния . 22| 5190 |06.05.2010 Първанов: Реформите в армията трябва да продължат . 2| 4885 |13.04.2010 М. Димитров: Все още подкрепяме кабинета в реформите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads