Реклама / Ads
13| 5531 |07.03.2014 НОВИНИ

Два митинга срещу делото за "Конака" във Видин

.
Протестът в Пловдив срещу делото за Куршум джамия на 14 февруари Източник: Булфото
Два митинга в знак на протест срещу исковете на Главно мюфтийство се проведоха днес във Видин. Видинският окръжен съд заседава днес по делото за възстановяване на собствеността на музей "Конака" на мюсюлманското вероизповедание.
 

Съдията по делото заяви, че съдът ще се произнесе по делото до месец, след като днес бе представена подробна техническа експертиза от архитект Галя Антова.

От страна на Мюсюлманското вероизповедание в съдебна зала нямаше представител. Делото за възстановяване на имота във Видин се отлага два пъти заради необходимо технологично време на вещото лице да прегледа наличната документация.

Вещото лице по делото Галя Антова заяви, че сградата е наречена "Конака", но никога не е била турски конак, тъй като по време на турското владичество всички сгради са се наричали конаци, а не община, както е сега, предаде  БТА. Сградата е построена в средата на 19 век като такава на митрополията в непосредствена близост до  църквата "Св.Димитър".

Използвала се е от Видинската църковна община и е наричана "Епископски конак". След Освобождението през 1978 година се е използвала за Видинско общинско управление. Няма данни преди 1878 година сградата да се е ползвала от турските власти с каквото и да е предназначение. От 1956 година е исторически музей на Видин и в него сега има изключително ценни археологически експозиции, находки от римските градове Рациария и Бонония, каза Антова.

За запазване на обществения ред в центъра на Видин от сутринта имаше части на полицията, на жандармерията и на Гранична полиция. Сградата на съда бе оградена от кордон от жандармеристи, през който преминаваха служители на съда, адвокати, граждани.

От 10 часа на централния площад „Бдинци“ се събраха футболни фенове от различни клубове, водени от Елена Ваташка от Сдружение на българските футболни привърженици и от Димитър Ангелов–Дучето от Национално сдружение "Армейци 1948". Феновете носеха два големи плаката "Не искаме нищо чуждо, но нашето не даваме" и "Не се гаси туй, що не гасне". Митингът им премина спокойно, без напрежение.

Другият митинг бе пред "Конака", където се събра агитка от около 50-60 души на "Атака", предвождана от областния лидер д-р Емил Лилов. Участниците потеглиха към съда, където скандираха "Долу ДПС".

Полицията не позволи на двете шествия да се съберат, за да не се стигне до инциденти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 7348 |06.03.2014 Съдът прекратил делото на Цветанов и СДОТО заради груби нарушения . 0| 5265 |04.03.2014 Баретата не се чувства добре, отложиха делото . 19| 5588 |01.03.2014 Цветанов:Няма провал на делото "Октопод", ако има- питайте прокуратурата . 11| 6715 |26.02.2014 Румен Петков се вбеси; прекратили му делото срещу "Галерия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads