Реклама / Ads
0| 4748 |04.10.2009 НОВИНИ

Двама българи под срутилата се в Прага сграда

.
Прага Източник: Вяра Йовева
Двама от строителните работници, затрупани под срутилата се в петък сграда в Прага са българи. Това стана ясно днес, след като под руините ул. "Соукеницка" 25 бяха извадени телата и на четиримата строители. До сега обаче нито чешките власти, нито българското външно министерство са уточнили имената на жертвите.
 

Непосредствено преди трагичния инцидент плъзнаха съмнения, че българи са останали под купищата желязо и бетон, но информацията от чешката столица непрекъснато се менеше, като събненията бяха за убити чехи, румънци, или украинци. Патолозите и полицията вече са установяват причините за смъртта и самоличността на загиналите, а спасителните служби продължават работа на мястото, съобщи БНР.

"Теоретично има шансове да се намерят оцелели, но те намаляват с напредването на часовете", предупреди по-рано вчера говорителят на пожарната служба Вит Перница. Повече от 40 часа интензивно търсене, с прекъсвания поради опасност от рухване и на останалите части на сградата, пожарникари и гражданска защита търсиха работниците.
До късно в събота спасителните служби са разчистили по-голямата част от четириметровия насип във вътрешността на срутилата се сграда в Прага.

На този етап липсата информация и подробности за състава и броя на бригадата на строежа, както и дали са работели на черно, или са били с трудови договори към фирма "Стинг Прага" - изпълнител на строителния проект. Та е в строителния бранш от 1993 г., и е изпълнявала различни проекти, включително свързани с реставрацията на чешки паметници на културата.

На този етап експертите твърдят, че една от най- вероятните причини за срутването на вътрешната част от триетажната сграда е непрофесионалната работа в сутерена. За това свидетелства и голям отвор на една от стените.
Властите в Чехия са открили нарушения в извършването на дейности, които не са регламентирани в разрешителното на строителя. Продължава проучването на документацията на строителната фирма, но се предполага, че проектът е свързан с испанска фирма, която е искала да изгради хотел. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6674 |30.09.2009 Свинският грип взе първата си жертва в България . 28| 30823 |28.09.2009 България наистина била 16-а република на СССР . 6| 4953 |26.09.2009 Обама хареса Желева и поздрави българите . 32| 5933 |25.09.2009 Царски юпита прецакаха България с 1,1 млрд. долара?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads