Реклама / Ads
1| 4596 |10.01.2010 НОВИНИ

Двата похитени кораба - близо един до друг в Сомалия

.
Двата похитени кораба с български моряци се намират близо един до друг на сомалийския бряг, но едва ли са в едно и също пристанище. Това заяви за Дарик капитан Продан Раданов - управител на варненския офис на лондонската фирма "Зодиак Морски агенции".
 


Българите в екипажите на "Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" са живи и здрави, добави капитан Раданов. Сънародниците ни от втория похитен кораб - „Ейшън Глори", са се чули с близките си за последно в петък. На моряците от "Сейнт Джеймс Парк" вероятно не е било разрешено да говорят. Тяхна снимка беше изпратена до централата на "Зодиак" в началото на седмицата, припомни Раданов.

Различните начини за доказване, че заложниците са живи, навежда на мисълта, че става въпрос за две различни пиратски банди, коментира шефът на варненския офис на "Зодиак". Според него при добро развитие на преговорите двата похитени кораба може да бъдат освободени по различно време.

Няма информация отвличането на "Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" да е повлияло на маршрутите на останалите кораби на британската корабна компания. Около 20% от световната търговия минава през района на Аденския залив. Заобикалянето му би струвало доста скъпо, обясни капитан Раданов.

„Корабите "Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" се намират на сомалийски бряг. В контакт сме с пиратите. Работим за бързо и безопасно връщане на корабите и екипажите", гласи кратко съобщение, публикувано на интернет страницата на Zodiac Maritime Agencies Ltd.

Frognews.bg
припомня, че 13 българи са в плен на сомалийските пирати на борда на двата отвлечени кораба - „Ейшън Глори" и „Сейнт Джеймс парк". Петима от тях - Емил Дянков, Светозар Тенев, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев, са част от екипажа на „Сейнт Джеймс парк". От българите на кораба „Ейжън глори" за момента е ясна самоличността само на капитана Велико Великов, на 36 години от Варна. Танкерът „Сейнт Джеймс парк" бе похитен на 28 декември, а автомобиловозът „Ейшън Глори" - на 1 януари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6998 |27.11.2009 Започна Курбан Байрам, близо 1 млн у нас празнуват . 6| 4928 |19.11.2009 Иск за близо 17 милиона отложи делото Ковачки . 2| 4846 |24.10.2009 Хванаха хероин за близо 10 млн. лева . 3| 4612 |06.10.2009 4 клуба укрили близо 3,5 млн.лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads