Реклама / Ads
7| 6564 |06.01.2014 НОВИНИ

Движение "България без цензура" прие декларация за признаване на арменския геноцид.

.
Смятам, че всяка нормална политическа сила е длъжна да го направи, обяви Николай Бареков след среща с арменската общност в Пловдив. Там той посети и паметника на жертвите на арменския геноцид.
 

Това е морален, а не политически акт. Пловдив е мултиетнически град и е пример за истински етнически национален модел. България има нужда от обединение. Ние искаме обединение в името на общи ценности, посочи лидерът на "България без цензура". Самият Бареков израснал на една улица с евреи, арменци и турци. Той подчерта разликата с други политически фигури. "Те са един неграмотен националист, участвал, според мен, и във Възродителния процес с нисък праг на морал – Бойко Методиев Борисов и една формация на Касим Дал, който е агент на турското разузнаване и финансира Кунева и Костов. Ще ги разсърдя, но утре на политическата сцена няма да ги има", отсече Бареков.

Той си пожела за съперници на евровота Станишев и Борисов. Те са най-големите популисти, ще ядат пердах, за да разберат, че тяхното място не е на политическата сцена. Искаме нова политическа класа, каза новият политик и обеща сериозна, твърда и агресивна в рамките на нормалното кампания за евроизборите.

Бареков присъства на Рождествена литургия в арменския апостолически православен храм. Направи дарение от името на "България без цензура" за новия духовен пастир на арменците в Пловдив отец Храч Мурадян. Той е магистър по теология, на 28 години от Армения.

Декларация за признаване на арменския геноцид от Р. България
Ние от ГС "България без Цензура" сме с aвтентична европейска визия и ценности и отреждаме специално внимание на човешките права, на малцинствата и на всички етноси в нашата страна. Етническата картина в България е изключително пъстра. Именно затова е необходимо да проявяваме на първо място толерантно отношение и търпимост към Другия. Не е правилно да делим хората в зависимост от тяхната етническата принадлежност, да проявяваме предразсъдъци и да робуваме на стереотипи.

ГС "България без Цензура" е отворена за всеки един гражданин, без оглед на неговата етническа и верска принадлежност. За нас са важни качествата, които една личност притежава. Необходимо е хората, които съставят екипите, да бъдат компетентни, високо образовани, отговорни, широкоскроени, отворени към нови идеи. За каузата на ГС "България без Цензура" работят хора и от арменски, и от турски произход. Убедени сме, че и занапред броят им ще се увеличава.

Българи и арменци са били заедно през вековете. Те са два близки народа с почти идентична история. Може би заради това ги чувстваме по-близки. В навечерието на Първата световна война в Османската империя живеят повече от два милиона арменци. Около милион и половина от тях са избити в периода 1915-1923 г. Една незарастваща рана тлее в арменските души, очаква справедливост вече цели 99 години. Жертвите от Арменския геноцид умират два пъти: първо чрез убийствата и след това в текстовете, в които пише, че "нищо не се е случило", или че това, което се случи, беше нещо различно.

В навечерието сме на 100–годишнината на Арменския геноцид от 1915-1918 година, извършен от младотурското правителство. Това е първият масов геноцид на 20-и век. Той е официално признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили. Геноцидът е признат и от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, много общини в Италия, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим. В САЩ 42 от 50-те щата са признали официално Арменския геноцид. В България Арменският геноцид е признат от общинските съвети на: Бяла Слатина, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Лясковец, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и Ямбол до 2012 г. (след което със странно решение на Общинския съвет то бе отменено.)

Да припомним, че "гражданинът за европейско развитие на България" г-н Бойко Борисов не подкрепи тази кауза, защитаваща човешките права. Докато той бе кмет на Столична община, общинарите гласуваха против приемането на избиването на арменците в Османската империя за геноцид. През 2010 г.  Ямболският общински съвет е първият приел решението за признаване на Арменския геноцид. Две години по-късно обаче доминираният от ГЕРБ местен парламент отхвърля декларацията.

Крайно време е да покажем морала и толерантността, която искаме Европа да види у нас. Няма повече време за губене. България трябва да бъде част от Европа не само по географско разположение, но икономически и духовно. Ненормално е да се правят опити за обезличаването на болезнените спомени на първия народ, официално приел Християнството още през 301 г. след Христа, който има сродна историческа съдба с българския.

Отричането на даден геноцид е предпоставка за нов такъв варварски акт. Може би Холокостът над европейските евреи през годините на Втората световна война би бил немислим без Арменския геноцид. Хитлер изрича незабравената и до днес фраза: "Сега е моментът. Сега е война. В шума й никой няма да разбере какво се случва. Кой днес помни геноцида на арменците? Никой няма да ме съди за Холокоста, нима осъдиха Турция за арменците?".

Ето защо България е длъжна да зачита човешките права и не може споменът на 1,5 милиона избити да бъде подминат с лека ръка. Признаването на Арменския геноцид не означава, че трябва да съдим днешната турска държава, нито турския народ. Това е една много тъжна страница от историята, която никога вече не трябва да се повтори, но преди да я затворим, е нужно да я прочетем и да си извадим поуките.

Затова "България Без Цензура", изповядваща европейски идеали и хуманни ценности, ще предложи на 43-то народно събрание да приеме декларация, защитаваща човешките права и осъждаща арменския геноцид от 1915-1918 година. Що се отнася до евентуалните реакции на Турция и нейното положение в рамките на Европа – то нека българските политици не забравят, че България е член на Европейския съюз, а не Турция.

Декларацията е подписана от:
Николай Бареков
Хайк Гарабедян
Нъшан Деркалестаниан
Жозеф Кешишян
Хрант Кешишян
Артур Хованесян
адв. Дяко Дяков

Визитка:
Xайк Гарабедян завършва „Икономика и Международни отношения” в САЩ,в университета „Лейк Форест”-Чикаго. Има магистърска степен по „Бизнис администрация” от Американският Университет в България и от Софийския Унивеситет „Св. Климент Охридски”. Секретар е на настоятелството при храм „Сурп Кеворк” в Пловдив и съпредседател на „Младите професионалисти” към „Общо Арменски Благотворителен съюз” (ОАБС) – Парекордзаган гр. Пловдив.

Жозеф и Хрант Едуард Кешишян завършват “Макро и микроикономика, в колежа „Мелконян“ в Кипър. Бакалаври по „Теология и философия“ в Близкоизточния Университет в Бейрут. Втора бакалавърска степен по „Културология и хуманитарни науки“ в единственият арменски университет извън Армения „Хайгазян“, Бейрут. Магистри по „Приложна и социална психология“ в Пловдивски Университет „П. Хилендарски“. Владеят арабски, староиврит ,английски, арменски и старогръцки.

Жозеф е бил социален работник, възпитател в дома за деца в неравностойно положение “Олга Скобелева“, преподавател в Медицинският колеж в Пловдив по „Социология и психология“ , секретар на местната комисия по противообществени прояви към район Централен -гр. Пловдив.

Хрант е работил в Отдел „Превенция“ към Община Пловдив. Ръководител на Арменската Протестантска църква в Пловдив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9822 |06.01.2014 "Движение 21" е партията на Татяна Дончева . 1| 6658 |28.12.2013 "Сцена под звездите" променя движението в София . 9| 6184 |25.12.2013 Ректорът на ЮЗУ не бил дал заповед да ограничава движението в сградата . 45| 5152 |20.12.2013 "Екзакта": "България без цензура" върви напред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads