Реклама / Ads
9| 6179 |25.12.2013 НОВИНИ

Ректорът на ЮЗУ не бил дал заповед да ограничава движението в сградата

.
Подобни репресии плашат и стряскат студентите, но те ги преодоляват. Двамата студенти прекарали Бъдни вечер в сградата на университета. Никога полиция не била влизала в университета
 

Студентите, окупирали заключени в окупираната зала на Югозападния университет в Благоевград, влязоха в спор със своя ректор в ефира на БТВ за това по какъв режим се извършва движението в сградата на университета и имало ли е заплахи студентите да бъдат извеждани с помощта на полиция.

Повод за задочния им разговор стана издадена заповед на ректора, важаща до 13 януари, която разрешава на студентите да напуснат сградата, но без след това да бъдат допускати вътре.

 

Студентката Мариела Монева обясни по БТВ, че подобни репресии ги плашат и стряскат, но ги преодоляват. „Проф. Мирчев казва, че е не е проблем да напуснем залата. Да, но не можем да се върнем и ако това се случи ще се омаловажат жертвите, които направихме досега. За първи път сме част от подобна ситуация и това е образователно за нас”, обясни окупаторката.
 

Ректорът на университета коментира, че има издадена заповед на 19 декември и няма с друга дата. Той уточни, че по този начин формално се затваря университета за ваканцията и се спира отоплението, което иначе струва 250 хил. лева. По думите на Мариела влизането и излизането от сграда няма общо с икономиите, а парното дори не работи.
 

Ректорът на ЮЗУ уточни, че тази окупация не е срещу университета и ръководството му – „всеки от тях води нормален живот, храни се къпе се, заверява изпити”. „Тези двама, трима преспиват в университета. Те постоянно си влизат и излизат”, коментира той.

По думите му студентите посочват и други неистини в писмото си – например не е имало намеса на полицията в окупацията. „Никога полиция не е влизала в университета”, заяви той с уточнението, че трябва да се прави разлика между полиция и СОТ.
 

Двамата студенти, прекарали Бъдни вечер в сградата на университета, изкарали празника нестандартно. „Искахме да сме със семейството и приятелите си. Искахме пълна маса. Беше ни забранено дори храна да си донесем”, обясниха те.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5030 |08.12.2013 Нашенец с европейска заповед за арест хванат в Халкидики . 17| 5117 |05.12.2013 Ограничаваме прилива на бежанци? . 6| 5196 |18.11.2013 Ректорът Илчев: Няма натиск върху студентите . 8| 5058 |16.11.2013 В. Шарков: По заповед на звездите е полицейското насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads