Реклама / Ads
1| 2421 |26.04.2024 НОВИНИ

Си Дзинпин: Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват

.
Си Дзипин
"Китай би се радвал да види САЩ уверени, отворени, благоденстващи и развиващи се", уверил е кигайският президент Си Дзинпин държавния секретар на САЩ. "Надяваме се, че САЩ също ще могат да възприемат положително развитието на Китай. Когато този фундаментален проблем бъде решен, отношенията могат наистина да се стабилизират, да се подобрят и да вървят напред", добавил е той.
 

Двете страни трябва да бъдат "партньори, а не съперници", макар че остават много нерешени проблеми,", казва още Си Дзипин, предаде Франс прес. "Казвал съм го много пъти преди: Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират", добавил е китайският президент.

 

Нееднозначен засега е резултатът от посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай. Това е втората визита на Блинкен в азиатската държава за по-малко от година при продължаващо напрежение между Вашингтон и Пекин, най-вече по отношение на Тайван.

 

Най-напред Блинкен разговаря с водещия дипломат на Пекин Ван И. В началото на срещата той е казал на държавния секретар, че "огромният кораб" на отношенията между Китай и САЩ вече е стабилизиран, "но негативните фактори във връзките между двете страни се увеличават и трупат" и "отношенията са изложени на риск от трудности", съобщава Ройтерс.

 

"Необосновано се пречи на законното право на развитие на Китай и основните ни интереси са изправени пред предизвикателства", заявил е Ван. Блинкен е отговорил, че е необходима "активна дипломация", за да се постигне напредък по програмата, зададена от американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин при срещата им в Сан Франциско през ноември.

 

Ван е заявил, че САЩ не бива да прекрачват "червените линии", отнасящи се до суверенитет, сигурност и интереси за развитие, което беше очевидна препратка към Тайван – демократично управляван остров, за който Китай претендира, както и за спорните територии в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс. Блинкен е изтъкнал важността на опазването на мира и стабилността в Тайванския проток, съобщи японската агенция Киодо.

 

Сред основните теми на разговора е била подкрепата на Китай за Русия. САЩ твърди, че Китай изнася стоки и части за оръжия за Русия. Пекин обаче държи на позицията си, че Вашингтон отправя "безпочвени обвинения за нормален търговски и икономически обмен" между Китай и Русия. "Държавният секретар обсъди безпокойството на САЩ по отношение на подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия", лаконично съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10455 |26.04.2024 Домино ефектът от "Боташ": Освен “Булгаргаз”, в амок са и крайните газоразпределители . 0| 2392 |26.04.2024 Депутатите приеха на първо четене изменение в договора за изтребителите F-16 . 0| 2401 |26.04.2024 Европейският парламент прие резолюция с искане за освобождаване на руски политически затворници . 11| 3042 |26.04.2024 Акад. Денков: ЦИК подготвя почвата за проваляне на машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads