Реклама / Ads
20| 4721 |20.04.2015 НОВИНИ

Егати бг доматите! Над 3 кинта килото

.
Розовите домати пък ще се продават за 4-5 лева, твърдят производители. Първият домат всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева, заяви по НТВ Атанаска Минева, производител на домати.
 
С около 20 % са по-скъпи краставиците и доматитев сравнение с миналата година”, подчерта Минева. През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството. Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева, коментира тя.

 

Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече, твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васили Грудев. 

 

Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано, заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици. 

 

Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена, коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители.  Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.  

 

Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция, заяви в студиото на „Здравей, България” заместник-министърът на земеделието и горите  Васил Грудев.

 

Ценовата аномалия производителите обясняват с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко,  тъй като миналата пролет  изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука. 

 

За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка. Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква  тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5124 |11.01.2015 Кънев мрачен: Очаква ни най-негативният доклад от ЕК . 0| 4179 |10.12.2014 Наши делегати ще проучат "Рамкова държава" и възможностите за присъединяване . 5| 4708 |22.07.2014 800 делегати ще изберат социалист №1 . 18| 5634 |21.06.2014 Бобева: Бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads