Реклама / Ads
6| 4842 |07.11.2023 НОВИНИ

Експерт по Близкия изток: Защо Реджеп Ердоган е враждебен към израелските власти?

.
Турският президент Реджеп Таип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след началото на войната в Близкия изток, многократно говори враждебно към израелските власти: по-специално той отказа да счита Хамас за терористи, призова Израел да излезе от „състоянието на лудост“ и да спре бомбардира ивицата Газа, а преди няколко дни той каза , че повече няма да води никакви разговори с Нетаняху: „Ние го зачеркнахме“. В края на октомври Ердоган говори на мащабен пропалестински митинг в Анкара, където заплаши с голяма война не срещу Израел, а срещу целия Запад.
 

Преди войната Ердоган и Нетаняху позираха заедно пред камерите и се шегуваха за подобряване на отношенията между страните - последната такава среща се състоя в Ню Йорк на 20 септември 2023 г. А сега Израел и Турция отзоваха посланиците си за консултации. И въпреки че все още не се говори за скъсване на дипломатическите отношения, Анкара очаква, че турският посланик в Тел Авив може да бъде обявен за „персона нон грата“.

 

Какво се случва в отношенията между Израел и Турция и защо Ердоган избра толкова остра реторика - на тези въпроси в нашето предаване отговори Игор Семиволос, директор на Украинския център за близкоизточни изследвания. Експертът по Близкия изток Игор Семиволос коментира враждебността на турския президент към израелските власти

 

- Как бихте характеризирали сега отношенията между Турция и Израел?

 

- Студ. Несъмнено това е много студена връзка, понякога се превръща в скреж. Но не можем да кажем, че ще настъпи пълен ледников период - съмнявам се, тъй като реториката на Ердоган поне оставя място за пазарлък. Той вижда себе си като човек, който може да донесе мир в Газа и вижда Турция като един от гарантите за сигурността в Газа. Възможно е той да вижда турските войски като сила, която може да бъде разположена в Газа след края на боевете.

 

- Но в същото време той използва реторика, която изглежда много враждебна, нали?

 

- Без съмнение. Но той е използвал тази реторика и преди. Всъщност тук има малко ново. Той просто го засили до известна степен. А антиамериканските или антизападните настроения като цяло са характерни за неговата реторика, особено когато говори на митинги. Той работи за електората. Да не забравяме, че сега в Турция има предизборна кампания, местни избори. Разбира се, Ердоган иска да използва този шанс, за да мобилизира своя електорат. Икономиката е трудна. Той се нуждае от победа, която ще потвърди господството на Партията на справедливостта и развитието в турското общество. Затова всъщност има такава реторика.

 

 

- „И когато той казва, обръщайки се към Запада: „Искате ли отново войната на полумесеца и кръста?“ – за вътрешния си електорат, за който говорите, работи ли, или за външен консуматор?

-  Не, той се обръща предимно към вътрешния електорат. Всъщност за Запада този въпрос е риторичен – разбира се, Западът не иска война. И всички прекрасно разбират, че това е по-скоро предложение за преговори. Но сега не е моментът за преговори, сега е моментът за такава остра реторика. Тук можете да видите как турският външен министър Хакан Фидан поздрави Блинкен доста сдържано. Като цяло това също показва, че те сега сякаш увеличават разстоянието си. Но те увеличават дистанцията си именно за да изчакат да видят какво ще се случи в Газа, как ще се развие ситуацията по-нататък. Прозорецът на възможностите за Израел се затваря. И затова Türkiye е винаги наблизо, тя ще изчака своя момент.

 

- Да направя какво? Какви услуги могат да бъдат това? Да поеме контрола над ивицата Газа?

 

- Това е един от вариантите, тоест не е задължително да стане по този начин. Но основното е, че Турция се връща в Близкия Изток Това е една от задачите на Ердоган, това е част от ресентимента на Ердоган, който риторично често препраща към времето на Османската империя.

 

- Не ми е ясно защо държава, членка на НАТО, си позволява изобщо такава реторика? Защо той по същество нарича държава, която е съюзник на Съединените щати, престъпник и враг?

 

- Работата е там, че всичко е много разделено. Отношенията с Щатите са една връзка, защото те имат своите редица специфични проблеми. Отношенията с Израел са различни. Дори да вземем Щатите: между Турция и Щатите има редица противоречия, особено по отношение на Сирия. Защото, да кажем, Съединените американски щати подкрепят демократичния съюз на Сирия, където кюрдите играят основна роля. В същото време да кажем, че Ердоган ги смята за терористична организация, свързана с Работническата партия на Кюрдистан. Тоест цял ​​комплекс от противоречия, които се опитват да разрешат по някакъв начин и това е изключително трудно. Но въпреки всичко това, разбира се, Турция остава член на НАТО и съюзник на Америка. А Türkiye постоянно се пазари.

 

А за Съединените американски щати Турция е изключително важен играч в тази част на света – тъй като наблизо са Иран, Ирак и Сирия. И във всеки случай е необходимо да се координират усилията, дори ако наистина не искате, дори ако Ердоган е доста, да речем, ексцентричен. Но какви са другите опции? Други варианти са глобален конфликт в Близкия изток, включващ най-малко няколко държави, като Иран. Никой не иска това. И затова, разбира се, всички ще преговарят с Ердоган.

Ердоган има известно пространство за маневриране, но не толкова. И сега той прекрасно разбира, че няма да постигне това, което иска. И просто ще продължи да настоява на позицията си в очакване на по-добри времена.


- Допускате ли възможността в Близкия изток да избухне глобален конфликт?

 

- Всичко може да стане в Близкия изток. Кой би могъл да си представи, че ще се случи 7 октомври и ще започне война в Газа или нещо подобно? Винаги има риск от война с Иран. Но, струва ми се, сега все още е малко преувеличено, защото нито иранците (ръководството е доста трезво и мъдро), нито американците са готови да направят тази първа стъпка. Следователно тук трябва да се възпират само израелците, за да не направят това по някаква причина.

 

- Искате да кажете, че няма да се отиде по-далеч от ивицата Газа?

 

- Да. Сред политиците също се говори, че е необходимо да се изчисти Южен Ливан до Литани и т.н. Следователно, ако това не се случи, тоест не се стигне до някаква ескалация, тогава шансовете за глобален конфликт са малки. Но винаги има място, както се казва, за човек с пистолет, който може да взриви този регион.

 

Настоящее время

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4077 |07.11.2023 Новият кмет на Варна Коцев: Ще направим финансова ревизия за последните 10 години . 5| 4507 |07.11.2023 Дядо поп ръси и спасява от уроки Михайлов и БФС- компания в Бояна . 1| 3966 |07.11.2023 Любослав Костов, КНСБ: Увеличението на пенсиите е заложено по т.нар. „швейцарско правило“ . 20| 8008 |07.11.2023 Адв. Величков за ФрогНюз: Това е пиар! Самата Ваня Григорова знае, че няма основание за касиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads