Реклама / Ads
3| 2844 |29.04.2024 НОВИНИ

Експерт по киберсигурност: От технологична гледна точка машините винаги са били максимално сигурни

.
Експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Подготовката за изборите е в ход. Серийните номера на общо седем машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори 2 в 1, бяха изтеглени на случаен принцип по време на публична процедура в Министерството на електронното управление.
 

„От технологична гледна точка машините винаги са били максимално сигурни. Обаче как се използват от гласоподавателите и как се отчита техният глас - това са проблеми в човешкия фактор. Когато стигнем дотам изкуственият интелект да ги управлява, ще достигнем и нивото на сигурност, което програмно е заложено”, коментира в ефира на Нова телевизия експертът по киберсигурност от БАН и консултант на ЦИК за машинния вот доц. Златогор Минчев.

 

Специалистът поясни, че по отношение на сигурността всички машини биват проверявани. На седемте, които ще преминат през удостоверяване на съответствието, е проверен хардуерът. „Няма как да проверим десет хиляди машини за 20 дни хардуерно. Но контролите за годност на всяка от машините се проверяват посредством софтуер”, категоричен бе той.





„Процесът е част от методиката по удостоверяване на съответствие за годност на машините за гласуване, където участват МЕУ, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Машините се избират на случаен принцип и подлежат на цялостна проверка на хардуерно равнище”, посочи доцентът.

 

„За първи път в историята се организират европейски и парламентарни избори в един ден. Правени са президентски и парламентарни досега, затова се стараем да повишим нивото на сигурност на всеки един избор”, каза още Минчев.

 




„На част от машините изтича срокът на годност, защото такава е датата на придобиване. Това, което е поставено като условие в документацията, е да се извърши сервизиране. Така че да се гарантира надеждността на устройствата преди да се проведат изборите”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2422 |29.04.2024 Египетският външен министър: Настроени сме оптимистично към преговорите за Газа . 8| 3017 |29.04.2024 Отговорът на Хазартните компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет, ще спечели нелегалният хазарт . 7| 2369 |29.04.2024 Зеленски: Новите доставки вече са започнали да пристигат, но с бавни темпове . 3| 5034 |29.04.2024 Симеон Парлапанов за ФрогНюз: Комбинациите от нов тип дроги са изключително опасни. Изправени сме пред полиупотреба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads