Реклама / Ads
35| 8590 |16.02.2020 НОВИНИ

Експерт по приватизацията: Икономиката в България изкуствено бе разрушена

.
Руси Статков
В България, твърдо, изкуствено се разруши икономиката. Престъпна е приватизацията. Приватизацията излиза около 100 милиарда лева, които се равняват на също толкова долара. 6 милиарда са в лева, а останалите в компенсаторни документи
 

Това каза Руси Статков*, в предаването „120 минути“ по бТВ. Той е един от създателите на Агенцията за следприватизационен контрол през 2002 г. Вече 18 години работи в институции, свързани с управление на държавната собственост, приватизацията и концесиите.

 

Бандитска, грабителска и дори противоконституционна - така експертът определя приватизацията, съпътствала българския преход. По думите му приватизацията има много бащи. Като започнем от създателите на Вашингтонския консенсус, продължим с "Ран–Ът" с техните препоръки и стигнем до един автор на книга, свидетел, очевидецът, който беше и министър-председател, много други, свързани с него и кабинета му и последващите ги.

 

Например за приватизацията на месокомбинатите нямат документи. Ние знаем, защото събрахме всички експерти от министерствата. Те си носиха буквално в чували, това с което разполагаха. В началото Агенцията за следприватизационен контрол имаше 150 – 160 човека, разказа експертът.

 

Имаме архив от 19 хиляди кутии. Имаме информация за 11 000 сделки с държавно имущество по време на приватизацията и акции – обособени части, за които получихме информация в началото за 6700 сделки. После се оказа, че за 2000 въобще не можем да намерим.

 

ДАНС многократно са искали от нас информация. От 2016 година сме дали подробна информация. 2010 г. имах среща с министър председателя, когато беше първия му мандат. Тогава той заяви, че това, което имаме като данни, е за прокуратурата и съда, а не за него. В последствие имаше публично негово оповестяване, това беше 2015 г. или 2014 г., че ще се възлага проверка. Чак през 2016 г. получихме искане от ДАНС за определени материали. Сега разбирам, че главният прокурор е възложил отново на ДАНС.

 

Те не могат да се справи без нас. Предлагам да се направи обсъждане в институциите и да се прецени при всички случаи, не само да подаваме технически информация, а и да съдействаме по част от задачите, и по места. Има останали живи хора, които са били в ръководствата на дружествата, да се потърсят и да се създаде действително огромен потенциал от държавно-обществено организиране, защото това не е само въпрос на институции

 

За така наречената работническо-мениджърска приватизация Статев обясни, че над 40% не е извършена от деца на величията. Не са хора от елита, а от актива на СДС, некомпетентни. 25% от тях са правили РМД-та и са взели голяма част от българската индустрия.

 

РМД-тата бяха създадени и основно проведени по времето на ОДС. Там влязоха хората назначени по политическа принадлежност. Да, има хора свързани и със службите, но да се прави извода, че това са само такива хора, не е вярно.

 

Във връзка с казусите  с „Булгартабак“ и морския флот Статев обяви, че  е имало е опити, насочени към него, за шантажиране и за изнудване. Не съм сигнализирал, защото живеем в среда, в която всеки трябва да е определи. Опитвали са хора, които са искали да получат нещо на безценица. Отказвал съм и са ми казвали, че съм идиот, кон с капаци, идеалист и т.н. Преболедувал съм го, дори във физически план.

 

На въпрос дали ще има чистки, ако се направи истинска ревизия Статков отговори, че се съмнява в добрите намерения на всички партии, защото има закон за задълженията, който не налага промяна в Конституцията. Време е всички да застанат като един. Не казвам, че няма и читави сделки. Големият въпрос при смяната на една политическа система е как хората ще живеят с труда си, с доходите.

 

*От 1995 до 2001 година Статков е народен представител от левицата. Икономистът, специализирал бюджет и финанси във Франция, настоява за въвеждане на конституционното право "обществен интерес" в приватизационното законодателство. Статков открито и неведнъж заявява, че раздържавяването на "Булгартабак" е целяло източването на холдинга.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5421 |11.02.2020 PR експерт: Валери Симеонов отклонява вниманието от бездействието на институциите . 2| 3951 |11.02.2020 Експерт по биоетика: По данни на СЗО 10 000 органи годишно се купуват по незаконен начин . 7| 5124 |10.02.2020 Започна делото за теча на данни от НАП, експертиза ще проверява как е станало . 7| 5090 |31.01.2020 Боил Банов: Не знам на какво основание се изземват колекциите на Божков, но навсякъде има експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads