Реклама / Ads
5| 3866 |21.12.2023 НОВИНИ

Елена Йончева към външния министър на Турция: Ще затворите ли проливите при конфликт в Черно море

.
Всички се надяваме, че войната в Украйна скоро ще завърши. Но съществува опасност активната част от конфликта да се разпространи в района на Черно море и да въвлече Румъния, България и Турция. Дали това е възможен сценарий.
 

Какво показват анализите на управляващите в Турция на фона на призивите на някои политици за преразглеждане на Конвенцията от Монтрьо. Това бяха част от темите, които Елена Йончева от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент постави за обсъждане по време на срещата с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан в Анкара.

 

Разговорът беше при закрити врата, но евродепутатът отбеляза, че отговорът е бил изключително удовлетворителен.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. предоставя правомощия на Турция да регулира преминаването на военноморски кораби, които не са на черноморски държави през Босфорския пролив и Дарданелите. В случай на военен конфликт Анкара има право да затвори морските пътища. В мирно време, съгласно Конвенцията, има ограничения за вида и продължителността на престоя на военни кораби в Черно море.  

 

През март т.г. в Конгреса на САЩ бяха внесени два законопроекта, които се отнасят до сигурността в Черно море. Основната им цел е да подтикне администрацията на президента Джо Байдън да изработи всеобхватна стратегия на САЩ за региона. Да се установи постоянно военно присъствие на източния фланг на НАТО и регулярно военноморско присъствие в Черно море на ротационен принцип, както и да предостави отбранителна подкрепа на регионалните партньори, според интересите и ценностите на САЩ. Препоръчва се в бъдещата стратегия да се включи план за насърчаване на по-голяма свобода на корабоплаването, за да се позволи по-голяма сигурност и икономически достъп до Черно море.
 
С министър Фидан проведохме много интересен разговор по въпроси свързани с разширяването на ЕС, визовата политика, защитата на правата на човека, външната политика на Турция. Анкара се придържа към проукраинска политика без да я превръща в антируска. Турция беше медиатор за решение на конфликта, като първите разговори се проведоха в Истанбул още през март 2022 г. Тя помогна за сключването на т.нар. „зърнена сделка“. В същото време Турция е важен геополитически фактор, контролирайки Турския проток, каза Елена Йончева. Тя беше в Анкара за 80-тото заседание на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция.

 

Комитетът се събира за първи път в Анкара в последните пет години. Заседанието трябваше да се проведе през пролетта на т.г., но заради силното земетресение в Турция беше отложено.
 
Комитетът подчерта значението на укрепването на диалога между Турция, която е страна кандидат, и ЕС във всички области, и изрази признателност за подновяването на редовните срещи.Членовете потвърдиха необходимостта от намиране на общи решения на предизвикателствата със специален акцент върху върховенството на закона и демокрацията, икономиката, сигурността и отбраната, както и енергийната и продоволствената сигурност, особено в контекста на войната в Украйна.
 
Те призоваха за започване на процес, който да доведе до справедлив и траен мир между Палестина и Израел, основан на решение за две държави, както и за незабавно прекратяване на военните действия и избягването на цивилни жертви от двете страни.
 
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3654 |21.12.2023 Смилов за поправките в Конституцията: Президентът ще атакува промените . 14| 4380 |21.12.2023 Мартин Димитров: Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация . 1| 3618 |21.12.2023 Никола Минчев: Удовлетворен съм от промените в Конституцията . 4| 8199 |21.12.2023 Бойко Димитров за ФрогНюз: Няма да допуснем извиване на ръце от опозицията в СОС и провал на новото управление на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads