Реклама / Ads
12| 2820 |04.08.2023 НОВИНИ

Елена Поптодорова: Без да разбием каналджийските канали, няма да видим Шенген

.
Елена Поптодорова
ГДБОП наблюдават 59 групи за каналджийство, които действат постоянно. Това не е насърчаваща статистика. Много трудно един канцлер би опровергал вътрешния си министър по този въпрос. Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите й е ветото на Австрия за приемането на България в Шенген.
 

Според нея западните страни искат да видят здрава защита на границите, по-силни санкции за каналджии, трафиканти. „Реални, видими, сурови наказания на каналджии не знаем”, обясни дипломатът.

 

По този въпрос имаше едно предложение на министър-председателя Денков да покани експерти да от двете държави. Това е много много добра стъпка. Преди много време пак ни посещаваха такива групи, но беше в съвършено различна обстановка, сега е наложително действително да дойдат тези експертни хора, които да оценят на място какво прави България и единствено по този път, отдолу нагоре от експертното ниво към политическото ниво можем да се надяваме да има някаква промяна до декември. Истината е, че имаме броени месеци до окончателното решение за тази година, каза  Поптодорова.

 

Тя коментира и стъпките, които България предприе за влизането в Шенген.

Стъпка по отношение на законодателството не може да се случи по най-добрия начин, ако се бърза. За съжаление, трябва да го отчетем, законът трябва добре да отлежи, той трябва да бъде добре изпробван или най-малкото да се направи оценка за въздействието му, което впрочем е задължение още пред приемането ни в Европейския съюз. Всяко законодателство преди да бъде окончателно прието, трябва да премине през проверка на действителността на начина, по който действа в живия живот, каза тя.

 

Тоест, много е добре, че тръгнахме да предприемаме законодателни промени по отношение на корупцията, по отношение на реформата в съдебната система, но не бива да изглеждат като панически действия и бързи действия, а да се покаже последователност. Иска се предсказуемост и доказателства за това, че стават необратими тези стъпки по отношение на върховенство на закона, на борба с корупцията, каза още дипломатът.

 

Да, мигрантите са конкретната причина, мигрантската тема, тя няма да умре. Тук трябва да ангажираме непременно и Европейския съюз за това, което правим. ЕС иска да види здрава защита на границата ни, препятстване на такива вълни от мигранти, които нахлуват в посока Европа, иска да видят по-силни санкции. Защото в момента реални, видими и така ги нарека сурови наказания на каналджии, не знаем и няма такива. Това е също видимо доказателство за факта, че България сериозно мисли по този въпрос. Трябва да се разбият мрежи на каналджии, тъй като има два пътя за нахлуване на мигранти - средиземноморски и балкански. Първият е овладян, но вторият - не, коментира Елена Поптодорова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7601 |01.08.2023 Радост за ЦСКА и Гриша Ганчев, зелена светлина за стадион ”Българска армия” . 19| 17910 |26.07.2023 Двукратната олимпийска шампионка и поддръжничка на Путин майор Елена Исинбаева избяга от Русия /видео/ . 1| 2609 |20.07.2023 Елена Йончева ще води преговорите по директивата за борба с корупцията от името на социалистите и демократите . 4| 4967 |18.07.2023 Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads