Реклама / Ads
3| 8666 |26.10.2023 НОВИНИ

Енергийният експерт А. Иванов: инфраструктура на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще намали цената на 7-и блок

.
Антон Иванов
Има вече натрупан опит със строителството и с експлоатацията на ядрените блокове, така че не може да се говори за липса на знание и умение или разбиране на технологията АР-1000. Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който коментира темата за изграждането на нови два блока в АЕЦ "Козлодуй".
 

Той посочи, че вече има построени ядрени блокове от този тип, какъвто ще бъде 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - два от тях са в Китай, има един вече построен в САЩ, довършва се втори.


Експертът подчерта, че с използването на налична инфраструктура на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще се намали цената на проекта.


"България вече е изготвила доклад по оценка на въздействието на околната среда. Този доклад е преминал всички необходими обсъждания в страната и в съседни страни. Той е одобрен и е в сила. Когато се развива ядрена технология, с нашите съседни страни трябва да сме и сме в непрекъснат контакт. Ние вече сме уведомили Румъния за предстоящото изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обясни той и уточни, че остава Министерството на енергетиката да уведоми румънското енергийно министерство.


„По думите на Антон Иванов компанията "Уестингхаус", която е основен доставчик на оборудването, е добре позната в България. Тя работи на площадката на "Козлодуй" по различни проекти още от 1995 г.


Според Иванов изграждането на новите ядрени реактори в срок до 2033 г. е голямо предизвикателство:


"Има всички предпоставки проектът да се случи и да бъде реализиран в зададените му рамки, но трябва консолидация на наличните ни инженерни екипи, за да се осъществи проектът за нови блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3927 |26.10.2023 Китай и Русия наложиха вето на резолюция на САЩ за Газа . 7| 3749 |26.10.2023 И Нинова скочи да пази газа на Сърбия и Унгария: Президентът взе едно грешно и едно закъсняло решение . 8| 4685 |26.10.2023 Илиян Василев: Тезата със 73 стотинки на литър е килограм популизъм и грам невежество . 6| 11214 |26.10.2023 "Всичко е като през 40-те години, но сега сме фашисти." Руснаците отговарят на военната пропаганда с улично изкуство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads