Реклама / Ads
6| 5315 |12.05.2014 НОВИНИ

Енимехмедов не е целял да умъртвява Доган

.
С деянието си обективно Октай Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви почетния председател на ДПС.
 

Това се казва в мотивите на Софийски градски съд (СГС), който приема за недоказано обвинението в опит за убийство на Доган. Съдът посочва свидетелски показания, които са категорични, че Енимехмедов е заявил намерение да стресне и унизи Ахмед Доган, но не е признал желание да го убие.

В медицинската си част експертизата на СГС е изготвена въз основа на данни от медицинската литература, става ясно от публикуваните мотиви за присъдата срещу Октай Енимехмедов на сайта на институцията. Въз основа на данни от медицинската литература за наранявания получени с газово оръжие и патрони, вещите лица дават заключение, че с инкриминирания пистолет и патрони, приобщени като веществени доказателства по делото може да се причини смърт, ако оръжието при изстрел от разстояние от упор е до 1 см.

На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Енимехмедов беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В мотивите се казва и че от извършеното деяние от подсъдимия не може да се изведат категорични данни, че е съзнавал, че може да причини смъртта на Доган и е целял това. Газовото оръжие не е създадено, за да причинява смърт. При употребата му е възможно причиняване на такава, но при строго определени обстоятелства, свързани с дистанцията, локализацията и направлението на изстрела.

От действията на Енимехмедов не може да се направи извод, че е целял да произведе изстрела срещу Доган при обстоятелства, при които е възможно причиняването на смърт. За намеренията му най-добре се съди от положението на пистолета спрямо Доган при първия изстрел. Съдът е установил, че първото щракване на пистолета е на 20-21 см, второто – 19 см от главата на Ахмед Доган, следователно при изстрел е щяло да има само нараняване на меките тъкани.

В мотивите се казва, че подсъдимият отрича да е съзнавал, че с действията си може да причини смъртта на Доган. Подсъдимият е целял да сплаши и унизи Ахмед Доган, както да предизвика широка обществена реакция срещу него, но не и да го убие.

Ето и пълния текст на мотивите на СГС
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 8729 |05.04.2014 Октай Енимехмедов:Левски ми е господар на мен . 7| 5752 |04.04.2014 Енимехмедов загатна за троянски кон около Доган . 16| 6573 |03.04.2014 Октай Енимехмедов става политик? . 45| 6605 |14.03.2014 Местан: А ако Енимехмедов беше стрелял не по Доган, а по Борисов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads