Реклама / Ads
1| 2914 |15.11.2023 НОВИНИ

ЕНП изиска от Австрия да престане да спира България и Румъния за Шенген

.
Източник: личен архив
Европейската народна партия (ЕНП) прие резолюция с искане за "възможно най-бързо" присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщиха от Националлибералната партия в сряда, пишат румънските медии.
 

Резолюцията на ЕНП е приета по тяхна инициатива и е представена съвместно с PNL и ГЕРБ от България, се казва в съобщението.

 

"Ние, Политическата асамблея на ЕНП, най-голямото политическо семейство в Европа, изискваме от правителството на Австрия да преразгледа позицията си и да приеме интегрирането на Румъния и България в Зоната за свободно движение. В същото време призоваваме всички партии, които са част от политическото семейство на ЕНП, да активизират усилията си за възможно най-бързото присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство. Шенгенското пространство ще бъде по-безопасно с присъединяването на Румъния и България. Това е правилното решение и то има пълната подкрепа на политическата асамблея на ЕНП", каза евродепутатът от PNL Зигфрид Мурешан, според прессъобщение на Националнолибералната партия. 

 

"ЕНП призовава всички свои организации-членки да увеличат усилията си, за да осигурят незабавното присъединяване на двете страни и призовава испанското председателство на Европейския съвет да превърне това в абсолютен приоритет", се казва в изявлението.

 

"ЕНП днес препотвърди подкрепата си за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От него става ясно, че решението е в ръцете на австрийското правителство и се призовава ветото му да бъде отменено. Надяваме се, че Австрийската народна партия, ÖVP, е разбрала посланието на ЕНП, защото отхвърлянето, идващо от Австрия, е несправедливо, несправедливо и неустойчиво. Европейската народна партия също така посочи, че гражданите на двете държави са били дискриминирани поради многократни откази, което е довело до загуба на доверие в ЕС и засилване на крайнодесните партии. В речта си обърнах внимание на факта, че нарастването на популярността на AUR е ясен знак в това отношение", каза Лорант Винче, евродепутат от Демократичен съюз на Унгарците в Румъния (UDMR), пише в прессъобщението, цитирано от Digi24.ro. 

 

В решението се припомня, че през 2011 г. Европейската комисия заключи, че Румъния и България са технически и юридически готови за присъединяване, а Европейският парламент многократно потвърди подкрепата си за присъединяването им.

 

Припомняме, че само преди седмица по инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в Брюксел се проведе Конференцията за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Европейския съюз в ЕП в Брюксел. Колегата на Радев Андрей Новаков призова България да отговори на безпрецедентното поведение на Австрия за Шенген, както съседна Румъния намира начини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2883 |15.11.2023 Корнелия Нинова поиска непартийно, програмно правителство . 7| 3094 |15.11.2023 "Спонсорски пари": Известен германски журналист взел 600 000 евро да хвали Путин . 0| 3239 |15.11.2023 Кои са най-големите загуби, които Украйна нанесе на Русия в Черно море? . 3| 5772 |15.11.2023 Министър Тагарев: Вотът на недоверие е излишно упражнение, не успяха да го използват дори за пропаганда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads