Реклама / Ads
19| 5424 |09.09.2009 НОВИНИ

ЕНП отсвири Кунева за еврокомисар

.
Меглена Кунева Източник: Вяра Йовева
Щом има ново правителство, ще има и нов комисар, отсече председателят на ЕНП.
 
Новият еврокомисар на България трябва да бъде от ГЕРБ, твърдо е зачвил председателят на Европейската народна партия Вилфред Мартенс пред БНР. Изказването на Мартенс съвпада с първото работно посещение на Бойко Борисов като премиер в Брюксел.

“Г-жа Кунева наистина е много компетентен комисар, но като председател на ЕНП ще ви кажа, че Европейската комисия е и политически орган, не само експертен. Затова смятам, че страната, която вече се управлява от дясноцентристко правителство на ГЕРБ, член на ЕНП, трябва да изпрати в Брюксел човек, който принадлежи към нашето политическо семейство”, заяви Вилфред Мартенс.

От правителството също потвърдиха думите на председателя на ЕНП, като подчертаха, че Меглена Кунева не е желана и няма да бъде номинирана повторно за нов мандат като европейски комисар. Темата предстои да бъде дискутирана в Брюксел.

Срещата на българския министър-председател с шефа на ЕНП и с председателя на нейната група в Европейския парламент Жозеф Дол е предвидена още в първия ден от посещението на делегацията ни. Според Вилфред Мартенс възстановяването на взаимното доверие между България и европейските институции ще е трудно, но постижимо - с решителни действия от страна на кабинета. По думите на председателя на ЕНП ясната воля на правителството за реформи вече е довела до смекчаване на подхода на Европейската комисия към страната ни.

Според неофициална информация предлоението на ГЕРБ за нов комисар ще бъде настоящият вънпен министър Румяна Желева. Предвижда се нейното министерско кресло да бъде заето от някой от заместниците на Желева. Според запознати не е изключено да се назначи външен човек. Според информация на Frognews.bg Меглена Кунева била бясна от реакцията на ЕНП и дори търсела връзки по високите етажи на Европарламента, които да натиснат Мартенс и Борисов за нейното оставане на настоящия си пост. Кунева беше избрана за евродепутат, но се отказа и остана на комисарския пост. На нейно място в парламента преди 2 месеца влезе жълтият политик Станимир Илчев.

“Това, което Европейската комисия направи в понеделник - с размразяването на плащанията по САПАРД, вече е проява на по-мек подход към България. И според мен причина за него е убеждението, че нещата в България ще се променят след избора на ново мнозинство, решено да наложи промените, и след избора на ново правителство, посветено на реформите. Очаквам това смекчаване на подхода да продължи, стига господин Борисов и неговите министри да продължат с решителните си действия”, е коментирал Мартенс в Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4968 |24.08.2009 Кунева песимист за европарите . 25| 5748 |14.07.2009 Брюксел притискал Борисов за Кунева? . 11| 7820 |06.07.2009 Б. Борисов: Р. Желева става еврокомисар, закривам министерства . 11| 5040 |22.06.2009 М. Кунева: Много харесвам работата, която върша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads