Реклама / Ads
17| 5200 |08.09.2010 НОВИНИ

Етнически гаф гилотинира шефката на НСИ

.
Мариана Коцева Източник: Днес+
От ВМРО искат още оставки в института.
 
Националният статистически институт е на път да истане без шеф, след като днес на брифинг в Министерски съвет директорът му Мариана Коцева депозира оставката си на премиера Бойко Борисов. Като причина за това си решение тя изтъкна пробното преброяване, в което попаднаха групи като българо-мохамедани, гагаузи и други. Веднага след гафа от ВМРО на Красимир Каракачанов поискаха оставката на Коцева. Пред столична агенция тя каза, че всеки има право да определи себе си, както реши. "Именно затова е пробното преброяване, за да се види как да бъдат формулирани точно въпросите, когато то се реализира в цялата страна", допълни председателят на НСИ.

Войводите на свой ред също коментираха днешното решение на Коцева в декларация до медиите: „Каквото и да е продължението по случая с подалата оставка директорка на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева, едно трябва да е ясно: никой не бива да си измива ръцете с доц. Коцева за неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси”. Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан?

Отговорността трябва да бъде поета от истинските вдъхновители на провокацията с измислените „етноси”. Ако това е доц. Коцева – добре. Но българските граждани заслужават да знаят кой точно е виновен за това. И той следва не само да подаде оставка, но и да бъде подведен под наказателна отговорност”.

От ВМРО припомнят, че вчера заедно с представители на българи от различни етнографски групи са предупредили, че „създаването” на „етноси” е опасно и са заявили намерение да организират бойкот на същинското преброяване, ако от графата „етнос” не отпаднат възможности като „македонски”, „българомохамедански” и „гагаузки”. „Предложихме просто празна графа „други”, в която всеки да определи какъв се чувства, ако не се самоопределя като част от традиционните за България етнически групи – българи, турци и цигани. Предложихме и редица други поправки с цел оптимизация на методиката на преброяването.

"Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец, пошегува се тя. Важно е да се види и кой като какъв определя себе си. Иначе в хартиените въпросници, както ще бъде вероятно и при преброяването през 2011 г., в графата етнос ще има българи, турци, роми и други", каза в заключение в МС Мариана Коцева.

Доц. Мариана Коцева е завършила Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност "Статистика". Магистър по икономика е от Нюйоркския и Централния европейски университет в Прага. Специализирала е "Статистика на банковия сектор и на държавните финанси" и "Финансова статистика" в Международния валутен фонд. Предишното правителство реши да я назначи начело на НСИ, след като на 24-ти януари освободи тогавашния ръководител на института доц. Стоян Цветков заради неизпълнение на служебните си задължения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6648 |03.09.2010 „Етнически” гаф взе главата на зам.-министър . 3| 4831 |23.06.2010 Борисова гилотинира шеф на затъваща болница . 17| 8611 |14.06.2010 ТВ шефката Пръмова облажила с милиони връзкарска групировка . 0| 4600 |22.04.2010 Парламентът уволни шефката на здравната каса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads